About Me

Elisabeth van Lierop. Psychologe, mama van 2 en eco-blogger op Plantbased.be

Ik ben Elisabeth Zulma (33). Ik groeide op in de wilde kempen als oudste van vier. Na enkele omzwervingen langs Leuven, Schaarbeek en Parijs woon ik ondertussen al enkele jaren in Antwerpen. Ik ben afgestudeerd als (A&O) psychologe.

Toen ik 15 was en mijn straight-edge lief me niet meer wou kussen nadat ik vlees had gegeten, besloot ik van de ene dag op de andere om vegetariër te worden. Mijn moeder dacht dat dit een korte bevlieging zou zijn en haalde lachend blokken tofu in huis.
Maar het tegendeel was waar.

Stoppen met vlees was slechts het begin! Zo laat ik intussen al een kleine tien jaar ook alle melk, zuivel en eitjes staan. En ik ben niet alleen: mijn man en kindjes eten ook plantaardig. Wees gerust, ze krijgen niet alleen maar wortels en kool. Ondertussen liggen de winkels vol sappige vegan burgers, koekjes en plantaardige alternatieven voor ijs, kaas en yoghurt die niet moeten onderdoen voor de minder ecologische dierlijke variant. Toen ik net vegan begon te eten, deed ik dit heel strikt: ik at niet mee met de verjaardagstaart van mijn zusjes en proefde zelfs niet eens één hapje van het zelfgemaakte ijs van mijn broer, ook op festivals of vegan-onvriendelijke plaatsen had ik liever honger dan toch maar een stuk vegetarische pizza (met kaas) te eten. Ondertussen ben ik iets milder geworden en hebben we soms wel eens wat melkchocolade in huis, of eten we gewoon wel een stukje taart mee als er geen plantaardig alternatief is.

Daarnaast heb ik een duurzame, minimal wardrobe, kiezen we zo veel mogelijk voor tweedehands, kopen we zo vaak mogelijk bio en bulk in de lokale zerowaste winkel of op de groentemarkt. Tandpasta-tabletjes, een blok shampoo, bamboe tandenborstels, wasbare luiers, het weigeren van wegwerp-rietjes, een drinkbus, een menstruatiecup, katoenen boodschappentasjes, een ritje met de bakfiets in plaats van de auto (ik heb niet eens een rijbewijs!)… : het zijn kleine dingen die uiteindelijk wel een verschil maken.

En het leuke is dat het eigenlijk helemaal niet voelt alsof we inboeten qua comfort. Als je duurzamer leven bekijkt als een spel waarbij je alleen maar kan winnen, dan wordt het pas echt tof. Zeker als je het met zo veel mogelijk mensen speelt. Daarom probeer ik sinds 2013 mensen te inspireren met plantaardige receptjes en ecotips op deze blog plantbased.be en instagram.

 

Ik denk graag mee over duurzame concepten en plantaardige gerechten. Heb je vragen of opmerkingen dan kan je me altijd een mailtje sturen via elisabethvanlierop@gmail.com .