About Me

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

 

Foto op 24-07-15 om 01.36 #2Foto op 26-09-15 om 18.17 #2Foto op 1-06-15 om 19.14 #3Foto op 13-12-14 om 00.31 #4

Ik ben Elisabeth Zulma (29). Ik groeide op in de wilde kempen als oudste van vier. Na enkele omzwervingen langs Leuven, Schaarbeek en Parijs woon ik ondertussen al enkele jaren in Antwerpen.  Ik ben afgestudeerd als (A&O) psychologe maar hou me de voorbije jaren liever met iets creatievere dingen bezig.

Sinds 2013 probeer ik zo veel mogelijk mensen actief te inspireren om duurzamer te leven. De eerste jaren deed ik dit onder andere door op mijn groenten&fruit blog foto’s en recepten van plantaardig lekkers te posten. In de toekomst wil ik naast het delen van vegan recepten ook vaker schrijven over mijn zoektocht naar een zo ecologisch en bewust mogelijke manier van leven. Vandaar het ontstaan van PLANTBASED.

Zelf eet ik al sinds mijn 15 vegetarisch en ondertussen al een vijftal jaar veganistisch. In het begin deed ik dit heel strikt: ik at niet mee met de verjaardagstaart van mijn zusjes en proefde zelfs niet eens één hapje van het zelfgemaakte ijs van mijn broer, ook op festivals of vegan-onvriendelijke plaatsen had ik liever honger dan toch maar een stuk vegetarische pizza (met kaas) te eten. Ondertussen ben ik iets milder geworden en durf ik al wel eens mee te snoepen van een stuk melkchocolade (die met zoute karamel van tony’s chocoloneli is echt onweerstaanbaar) of gebruik ik wel terug af en toe (lokale bio) honing. Maar over het algemeen vind ik het echt héél gemakkelijk om alle dierlijke producten te laten staan. Zo kom ik echt nooit meer in de verleiding om eieren, kaas, melk, room, boter en al zeker geen vlees of vis in huis te halen. Daarnaast probeer ik ook alle transvetten, geraffineerde suikers, witte bloem, smaakversterkers en gekke E-nummers te vermijden.

Eet ik dan enkel wortels en sla? Helemaal niet! Met deze blog wil ik net laten zien dat plantaardig eten best gemakkelijk, speels, gevarieerd en lekker kan zijn. Ik bak wekelijks taart en koekjes en eet in de zomer bijna elke dag zelfgemaakt ijs (vaak zelfs als ontbijt.)

Momenteel ben ik voor voor mezelf aan het uitzoeken wat ik een haalbare (lees: betaalbare) manier vind om zoveel mogelijk lokaal&bio te kopen. Daarnaast wil ik steeds minder en minder verpakkingen mee naar huis nemen. Je vind me dan ook wekelijks met mijn stoffen zakjes op de boerenmarkt waar ondertussen bijna alle verkopers me kennen omdat ik mijn fietszakken steeds overvol laad met alle mogelijke soorten groenten en fruit.

Je vindt me niet enkel terug op de boerenmarkt maar ook regelmatig op allerlei rommelmarkten en kringloopwinkels. Twee jaar geleden besliste ik om zo weinig mogelijk nieuw te kopen. Ik ben opgevoed door alternatieve hippie ouders die me als kleuter al vertelden dat er naast consumeren ook zo iets bestaat als consuminderen. Kortom: niets kopen dat je niet écht nodig hebt. Natuurlijk liet ik me als puber wel eens gaan tijdens de solden en heb ik nog steeds enkele zakken vol miskopen in mijn opberghok staan. Ondertussen heb ik die koopdrang gelukkig zo goed als helemaal afgeleerd. Het enige dat ik nog nieuw koop zijn panty’s (die vind je niet echt tweedehands), lingerie en als het echt nodig is een paar schoenen. En als ik even rondkijk in mijn interieur zie ik op het eerste zicht ook enkel tweedehands spulletjes staan. Als ik nu zin heb om mezelf in de watten te leggen en wat te verwennen dan geef ik liever geld uit aan een massage, een maand-abonnement yoga, iets te dure bio-producten, lekkere etentjes, natuurlijke shampoo & conditionner, … dan dat ik mijn zakken vollaad in een fast-fashion winkel.

Nu lijkt het misschien alsof ik mezelf heel veel ontzeg. Maar zo voelt het voor mij net helemaal niet aan. In tegendeel. Voor mij is de weg naar een duurzamer leven eigenlijk één groot spel. Een spel waarbij je vooral veel kunt winnen. Zeker als we het met zoveel mogelijk deelnemers spelen. Bij deze nodig ik iedereen graag uit om mee te doen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly