Eco tandenborstel

Een tandenborstel lijkt misschien iets banaals maar we gebruiken het allemaal, liefst elke dag (meermaals) en om de paar maanden vervangen we hem door een nieuwe. Als we even de optelsom maken worden er op die manier jaarlijks 4,7 biljoen tandenborstels gemaakt. En je raadt het al: de meeste zijn niet echt heel milieuvriendelijk. Ik las ergens dat elke tandenborstel die sinds de uitvinding in 1930′ is gemaakt nog steeds ergens rondzwerft op onze aarde. Tenzij hij werd verbrand, wat op zich ook weer niet zo ideaal is. Dit zou willen zeggen dat de tandenborstels die ik als kind gebruikte momenteel waarschijnlijk nog steeds ergens ronddwalen in de oceanen of begraven zijn in een reuze vuilnisbelt. Niet meteen iets om blij van te worden. Gelukkig komen er steeds meer ecologische alternatieven op de markt! Zo testte en reviewde MA VIE EN VERT de Hydrophil bamboe tandenborstel, de humble brush, de kost kamm en de preserve (reviews kan je hier lezen). En ook ECOMAMA schreef een review over de humble brush (wat zij er van vond lees je hier).

Ik kocht deze #zero waste toothbrush bij de verpakkingsloze winkel ROBUUST. Tot nu toe zijn we er erg tevreden over. De tandenborstel is gemaakt van Moso bamboe (deze wordt niet door de panda gegeten), is 100%composteerbaar, heeft een fijne grip en ziet er leuk uit.
Bamboe groeit sneller dan welke andere plant ook in de wereld. Het produceert veel meer zuurstof en bindt aanzienlijk meer CO2 tijdens de snelle groei (soms tot wel 1 m per dag) dan bomen. Eens je tandenborstel aan vervanging toe is mag je hem zelfs gewoon begraven in de tuin waar hij uit zichzelf zal composteren.

Volgende keer wil ik ook wel eens een humble brush uittesten, al is het maar om de leuke kleurtjes. 🙂 (Te verkrijgen bij oa. de eco webshop KUDZU.)

Nog steeds niet overtuigd? Lauren Singer van Trash is for tossers legt in dit filmpje nog eens even haarfijn uit waarom we best allemaal zo snel mogelijk overstappen naar een duurzamere manier van poetsen.

Natuurlijk gaat het maar om een klein gebaar. Maar alle beetjes helpen, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *