STAYCATION // MECHELEN

STAYCATION IN MECHELEN

Op het vlak van voeding en kleding gaat het me relatief gemakkelijk af om duurzamere keuzes te maken. Met de fiets naar de verpakkingsloze winkel om boodschappen? Geen probleem. De solden laten voor wat ze zijn en kiezen voor een minimal wardrobe? Fluitje van een cent. Mijn klean Kanteen drinkbus vullen voor ik vertrek in plaats van ergens een flesje te moeten kopen? Check! Plantaardig eten? Dubbelcheck. Maar op het vlak van reizen moet ik toegeven dat ik het moeilijker vind om rekening te houden met mijn ecologische voetafdruk. Het is dan ook echt zo vreselijk verleidelijk om voor de prijs van een bos bloemen een vliegtuig te nemen naar de andere kant van Europa om daar wat te gaan rondkuieren in de zon. Maar sinds ik een post schreef over duurzaam reizen kan ik er niet meer onderuit: goed voor het milieu is al dat vliegen niet. Dus toen Tijs en ik enkele weken terug nadachten waarnaar we in ons weekje vrijaf zouden gaan, besloten we het deze keer iets dichter bij huis te zoeken. Zo eindigden we enkele dagen al housesittend in Zomergem, gingen we een dagje op pad in Gent en deden we een kleine citytrip in Mechelen. Geen vermoeiende lange autorit, geen uren wachten in de luchthaven en dus extra veel tijd om te relaxen. Extra voordeel: mijn zusje in de buurt dus die kon lekker mee op terrasjes komen zitten.

Nadat ik eerder al blogposts las over hoe veganvriendelijk (de groene meisjes) en kindvriendelijk (Maison Slash) Mechelen is, wou ik niet achterblijven en zelf ook eens gaan kijken hoe het er bij de Maneblussers aan toe gaat. Onze eerste koffie dronken we bij Sister Bean. Leuk koffieplekje waar ze cappuccino’s maken met haver, soya én kokosmelk (mijn favoriete!), klein maar fijn buitenzit terras met zon, veel salades op de kaart en bij de brunch betalen kinderen per leeftijd: vrolijk. Na een wandeling door het begijnhof en een kleine kinderlabyrint ploften we neer bij Bar Klak voor biertjes en nog meer koffie in de zon. Wij bezochten Mechelen op een zaterdag dus het hele plein was tot de vroege namiddag gezellig druk en overvol met fruit en bloemenkraampjes. Van op het terras van Bar Klak hadden we een prima uitzicht op al die bedrijvigheid. De koffie is er lekker en binnen kan je tooghangen op een oud racefietszadel.

Op twee minuten wandelen van Bar Klak schoven we aan tafel bij Le pain quotidien, momenteel onze go-to plek als we zin hebben in een gezonde snelle lunch. In Antwerpen zijn er vier LPQ’s (die van aan het Kievitsplein is onze favoriete want die heeft een grote speelhoek voor kinderen!) dus we kennen de menu ondertussen bijna van buiten. We namen onszelf voor om alle plantaardige opties van de kaart te testen (en dat zijn er veel) dus kozen we deze keer voor de lenteboterham met erwtenspread en het libanese mezzebord met onder andere falafel, humus, cashewdip, bietentartaar.. Een vegan appeltaartje en overheerlijke chocolade moeilleux erachteraan en ik was helemaal blij. Met een goed gevuld buikje wandelden we verder naar de kruidtuin. Maar niet zonder eerst bij Supergoods binnen te springen, een winkel vol fairfashion en eco-friendly spulletjes. Ik paste er VEJA sneakers, vergaapte me aan alle kleuren dopper drinkbussen en kocht er stainless steel rietjes. De kruidtuin zelf was op één van de eerste zonnige zaterdagen van het jaar opmerkelijk rustig. Veel plaats dus om wat in het gras te liggen, in de speeltuin de schommelen en schuiven en eens over het brugje over het water te lopen. Prima park om enkele uurtjes te genieten van de rust en te wachten tot we terug hongerig werden zodat we onze hotspot-tocht konden verder zetten. Heb je zin in een kleine picnic? Ga dan bij Kabas, een verpakkingsloze winkel eerst je zakken vullen met allerlei lekkers en kom het dan hier in het park opsmikkelen.

Ik heb gehoord dat ‘Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoloeloe’ geweldig is, maar daar zijn wij niet geweest. En ook over De Krewelligen Bidet , een vegan snackbar met biofrietjes hoorde ik niets dan goeds. Maar onze magen zijn niet eindeloos en bovenaan mijn lijstje stond De funky jungle dus belandden we daar. Van die keuze kregen we geen spijt. Fleurig zaakje met vogels op de muur (Nala meteen enthousiast) en ene 100% plantaardige keuken, grote porties, overheerlijke smoothies en vriendelijke prijzen. Wij aten rauwe sushi met mango, een dagsoep, een burrito met chilli con carne en vegan kaas en een vullende courgettepasta met overheerlijke pesto. Zeker een plekje waarnaar we nog eens terug gaan, al is het maar om het plantaardig ijs en de chocoladetaart te testen. Wij waren blijkbaar niet de enigen die het hier goed vonden: rond etenstijd zat Funky jungle helemaal vol. Best dus even reserveren als je zeker wil zijn van een plaatsje.

Moe en voldaan keerden wij na dit avondmaal terug naar Antwerpen. Moesten we een babysit hebben gehad, hadden we misschien nog wel enkele uurtjes verder blijven ronddwalen door de autoluwe Mechelse straatjes want volgens mijn zusje zijn er best veel gezellige cafeetjes te vinden. Kortom: vergeet die citytrip naar Barcelona of Berlijn, schrijf je in voor Zomer Zonder Vliegen en zoek het een keertje dichter bij huis.

 

UPDATE

Wij waren deze week nog eens in Mechelen en dronken een koffietje in Lief: Een hippe ontbijt en lunchbar die focust op gezonde gerechtjes zonder geraffineerde suiker of palmolie, met een grote voorliefde voor lokaal en veggie/vegan. Wij waaiden er binnen net na het ontbijt dus hadden jammer genoeg nog geen honger. Alles zag er super lekker uit en de zaak zat dan ook heel de tijd gezellig vol. We dronken er een cappuccino met havermelk, een kurkuma latte en een vegan chocomelk en keken verlekkerd naar de stukken taart in de uitstalkast. Prima plek ook om met kindjes te gaan: Nala kreeg meteen een teken/knutselboekje en hield zich op die manier zeker een half uur zoet bezig. #parentfriendly, Olé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *