Warredal

Warredal

Sinds ik een aantal jaren geleden een stuk schreef over duurzamer reizen, proberen we extra in te zetten op tripjes dichter bij huis. Als verrassing voor Tijs boekte ik eerder al eens een uitstapje naar Warredal, vlak voor de lockdown-gekte begon en nu gingen we deze zomer nog een keertje gezellig terug. Ditmaal verbleven we in het hobbit huisje.

Warredal ligt in Belgisch Limburg, nabij het Nationaal Park Hoge Kempen en het natuurgebied Bergerven. De huisjes liggen tussen de bomen, dus je hoeft de deur maar open te gooien en je zit in de natuur. Heerlijk om even een frisse neus te halen of in het bos te spelen. Rondom het domein liggen tal van wandel en fiets routes. Maar wij hadden, op het tempo van onze kleuter en baby al genoeg aan de paadjes tussen alle boomhutten en Tiny houses zelf. Als kers op de taart zijn er zelfs her en der speeltuigen te vinden tussen de bomen. Een wipwap en een hobbelpaard, meer hadden wij niet nodig. Heb je het toch liever iets avontuurlijker dan vind je hier ook een Adventure Park mét reuze deadride, een klimparcours en je kan er lasergamen.

Jaren geleden begon Warredal als hippisch centrum met paardrijlessen, wedstrijden en paardenstallen. En dat merk je nog steeds: de paarden zijn nooit ver weg. Ons huisje keek uit op de paardenweiden en om het plaatje helemaal compleet te maken, maakten we zelfs een ritje op de rug van een pony. Nala praatte er een maand later nog over. Het wandelingetje met Funny werd uiteindelijk een van de hoogtepunten van haar zomer.

Bij de huisjes zelf werd er bewust geen wifi voorzien. Dat maakt het iets gemakkelijker om je te houden aan een digital detox. Met hun principe van back-to-nature maak je connectie met de natuur en elkaar en niet met de digitale wereld. Toch nood aan een portie internet? Dan kan je terecht in de grote tipi tent in het midden van het domein. Daar vind je ook een gezellig strand aan een vijver, inclusief glijbaan, hangmatten, parasols én ligstoelen.

Ons Hobbithuisje was perfect voor gezinnen met kinderen. Je slaapt er gemakkelijk met 5: een héél ruim tweepersoonsbed en vier schattige houten stapelbedjes. De grote ronde inkomdeur is een échte Eye-catcher. Alles in het huisje past bij elkaar en blijft in hetzelfde schattige thema: piepkleine tasjes uitgesneden uit takken, bestek met een houten handvat en een to-do lijst aan de muur die je aanspoort om verstoppertje te gaan spelen in het bos. Dompel je onder in de wereld van de Hobbits. Net zoals in de gelijknamige film is het huisje gemaakt van leem, een dag van gras en heeft het ronde ramen en deuren.Wij gingen al wel vaker op hotel of ergens anders slapen, maar hier voel je je echt even weg van de bewoonde wereld. En dat is uniek.

Elke tiny house heeft een comfy zit- en eetgedeelte, een badkamer met douche en toilet, een compacte keuken en een terras. Sommige huisjes zijn voorzien van een hottub, maar verwacht geen luxe. Slow living is hier de boodschap! Je vult hier je dagen met zelf je hout gaan hakken om het kacheltje aan te steken, een stoofpotje te maken op het gasvuurtje en ‘s avonds lees je een boekje bij een olielamp of speel je een van de gezelschapsspelletjes die je kan uitlenen aan het onthaal.

In het huisje vind je een boek vol toeristische uitstappen in Limburg. Maar eerlijk is eerlijk: op de vijf dagen dat wij er waren, zijn we maar 1 keer een uurtje van het domein geweest om snel even te winkelen. Wij kunnen dus niet veel to-do tips geven buiten: slow living. Beetje kijken naar elkaar en naar de bomen. Lang uitslapen. Tasje koffie drinken in open lucht, een paar bloemetjes plukken. Perfecte plek om even niets te moeten en compleet onthaasten.

En als je dan toch echt een activiteit wil inplannen dan vonden wij de minigolf wel leuk. Meestal werkt dat spel me mateloos op de zenuwen maar deze pistes zijn zo mooi uitgewerkt, met uit hout gesneden dieren en een leuke bos-route dat het een echte aanrader is.

Winkels vind je op 5 minuten rijden, maar wij vonder het het allerleukste om voor een aantal dagen proviand mee te nemen zodat we echt even nergens heen moesten. Geen zin om alles zelf te voorzien? Dan kan je een ontbijt-op-bed mand bestellen die dan aan het huisje wordt geleverd met onder andere fruitsap, koffie, thee, lekker brood, ontbijtgranen. (Als je liever veggie eet dan kan je dit wel best even op voorhand melden want de mand bevat anders oa. yoghurt, kaas, melk, eitjes en ham.) Wij namen dus een grote voorraad fruit, groenten, chocolade en plantenmelk en lekkers voor op de BBQ mee. Op de foto hieronder zie je een snelle pasta met linzen, zoete aardappeltjes, tomaat en wat plakjes violife kaas. Veel meer moet dat niet zijn, toch?

Kleine tip: voorzie ook zelf wat olie én zout. De eerste keer dat wij naar Warredal kwamen hadden we dat niet mee, en dat was toch niet ideaal op onze pannenkoeken-verslaving in stand te houden. 🙂

Kortom: je hoeft niet altijd ver te gaan om even compleet weg te zijn. Een zomer zonder vliegen en een vakantie dicht bij huis kan minstens even ontspannend zijn. Wij zijn alvast van plan om nog een keertje terug te gaan en nog een ander huisje te testen, al is het maar om eindelijk de hot-tubs eens uit te proberen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *