Interview over samen slapen in FLAIR

 
Elisabeth (33) en haar man Tijs (36) slapen apart, zij bij hun zoontje Iggy (1,5) en hij bij hun dochtertje Nala (5). 
Elisabeth: “Toen onze dochter vijf jaar geleden geboren werd, dachten we haar na een half jaar in een eigen bedje te kunnen leggen. Maar omdat ik borstvoeding aan haar gaf, vond ik het ’s nachts heel vermoeiend om mezelf en haar de hele tijd te verplaatsen. We hebben toen besloten om haar bij ons in bed te laten liggen. Een half jaar werd een jaar, een jaar werd nog langer. We hebben geprobeerd om haar te slaaptrainen, maar omdat dat zo ellendig verliep, zijn we er gewoon mee gestopt. Nala in haar eigen bed laten slapen was voor ons veel vermoeiender dan haar bij ons te laten liggen.
Ons bed bleek echter te klein om met vier in te slapen toen anderhalf jaar geleden ons zoontje Iggy erbij kwam. Tijs had elke ochtend rugpijn. Op een bepaald moment gingen we enkele maanden housesitten bij vrienden die elk afzonderlijk met een van hun kinderen sliep, een gewoonte die wij sindsdien hebben overgenomen. Vaak beginnen Tijs en ik de nacht samen in bed, met Iggy tussen ons. Omdat Nala veel last heeft van nachtmerries, wordt ze meestal wakker rond twaalf uur en komt ze aan de rand van ons bed staan. ‘Papa, kom je mee naar mijn kamer?’, vraagt ze dan. Wanneer Tijs te moe is, beslist hij om meteen in haar bed mee te slapen om ’s nachts niet gewekt te worden. Naast een tweepersoonsbed in onze kamer en een in die van onze dochter, staat er een derde in de logeerkamer. Als Tijs en ik eens willen knuffelen, of samen naar een serie willen kijken, kunnen we altijd naar daar ontsnappen. Er zijn natuurlijk ook andere plekken dan een slaapkamer om, euh, gezellig samen te zijn. (lacht)
Onze slaapsituatie is niet per se de meest romantische en soms best pittig om vol te houden, maar het zou nog pittiger zijn als we het niet zouden doen en onze slaap niet krijgen. Wanneer ik hierover iets post op Instagram, krijg ik heel veel reacties van mensen voor wie ons verhaal herkenbaar is, maar het gevoel hebben dat er een soort taboe op ligt. In een ideale wereld kunnen we Iggy binnenkort bij zijn zus laten slapen en is ons bed terug van Tijs en mij. Maar wanneer dat zal zijn, durf ik nog niet te zeggen. Dat is voorlopig een ver-van-ons-bedshow.”
Interview in FLAIR
Tekst door Jorik Leemans
Foto door Laura Vleugels
Duurzaam beddengoed van suite 702
Kleedje van Nala is van het circulaire merk Les essentiels de gaelle
Mijn trui is handgekleurd in Antwerpen door A Natural Connection

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *