Plantbased in HLN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Een tijdje geleden werd ik door HLN geïnterviewd over hoe ik de toekomst van het veganisme zie. Hieronder zie je een stukje van het artikel.

Wie doe je een plezier met een veganistische lifestyle, waarom is het goed? Waarom maken mensen de overstap? 

“Voor hun eigen gezondheid, voor het milieu en voor de dieren”, zegt Elisabeth Zulma (29). Zij is al sinds haar vijftiende vegetariër en liet vijf jaar geleden ook kaas, melk en eieren achterwege. Honing eet ze amper nog. Ze voedt haar dochter plantaardig op en startte een blog (www.plantbased.be) om plantaardig leven leuk voor te stellen. “Het gaat voor mij helemaal niet om wat ik niet meer mag, maar om wat ik wél graag wil eten. Door me zo te verdiepen in het onderwerp leek het me logisch om vegan te gaan eten en leven. Het doet namelijk een hele hoop goeds. De vlees- en zuivelindustrie zit niet gezond in elkaar. Dieren worden slecht behandeld, ons vlees zit tjokvol toevoegingen en de economische druk op boeren is zo erg dat ze zonder die ongezonde werkwijze hun kop amper boven water kunnen houden. De veeteelt is verantwoordelijk voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Plantaardig eten is dus niet alleen goed voor jezelf – omdat je bewuster met je voeding bezig bent – maar ook voor de dieren én voor andere mensen. Als iedereen plantaardig zou eten, lossen we het voedseltekort in arme landen meteen ook op. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat alle vegan producten ook in milieuvriendelijke verpakkingen zitten of dat het altijd volledig klimaatneutraal is om ze te vervaardigen. Bij mij kadert het in een grotere filosofie waarbij ik ook zo veel mogelijk lokaal koop en plastic verpakkingen probeer te mijden. Ik ben ook grote fan van vintage en tweedehands kopen, ook voor mijn dochter. Alleen panty’s koop ik nog nieuw (lacht).”

(…)Feit is dat het voor vegans makkelijker wordt nu, en dat juicht Elisabeth dan weer toe: “Ik ben helemaal niet cynisch over het feit dat grote merken mee op de kar springen. Ja, natuurlijk zullen zij daar ook economisch hun voordeel mee doen, maar wat maakt het uit? Het maakt vegan het nieuwe normaal en ik ben niet meer die ene gekke consument in de winkel die alle verpakkingen staat te lezen. Mijn dochter kan in de crèche plantaardig eten, dat is totaal geen probleem. Vijftien jaar geleden was het wel even anders, toen moest ik het met een droge lap tofoe stellen (lacht). Nu kan ik snoepen van vegan Ben & Jerry’s-ijs!” Of van de gerechten uit de vele boeken over vegan koken. In de komende maand komen er maar liefst een tiental uit en ook later dit jaar slaan ze ons ermee om de oren.

Is de toekomst vegan?

Hoezeer vegan nu ook gepromoot wordt, ook via socialmediakanalen zoals Instagram, het blijft iets voor een klein groepje. Terwijl al 1 op de 10 Vlamingen minstens drie keer per week veggie eet, loopt het met vegan nog niet zo’n vaart. EVA, een van de grootste vegetarische organisaties in Europa, zal in een nieuwe campagne de focus op vegan leggen. Wie weet werkt het en proberen we het binnenkort allemaal. Maar we voelen van nature een weerstand als er aan onze gewoontes gemorreld wordt: omdat we dan moeten toegeven dat we het vroeger fout deden en we niet graag hebben dat iemand voor ons gaat bepalen wat we wel en niet mogen eten. 

Elisabeth: “Dat wil ik echt graag de wereld uit helpen. Door workshops te geven, door vrolijke kleurrijke foto’s van ons eetpatroon te delen. Wij zitten heus niet de hele tijd op wortels te knabbelen. Mijn vriend is muzikant en in topconditie toert hij de wereld rond, mijn dochter is al anderhalf jaar kerngezond en ik bak regelmatig pannenkoeken of heerlijke gebakjes voor ons gezin. Ik denk dat je plantaardig eten nét laagdrempelig moet houden, en daar helpen die mainstreammerken nu wel bij. Als je gewoon vegan spullen in Aldi, Lidl en Colruyt kan kopen, dan is dat natuurlijk een pak makkelijker dan wanneer je alles op de biomarkt moet gaan kopen. Want dat is inderdaad nog een van de moeilijkheden: je stopt er wat meer tijd in. Zeker in het begin. Maar zodra je een tiental recepten onder de knie hebt, gaat het een pak sneller. Als de makkelijkste optie ook de beste optie wordt, dan zijn we er. Als je overal snel en makkelijk bij vegan opties kan, dan zal het helemaal doorbreken. Ik spreek trouwens veel liever over plantaardig dan over vegan, het eerste legt de nadruk op wat je wél mag, het tweede eerder op wat niet. Dat maakt een verschil.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *