Carrot LAX // Gerookte wortel met cashewcreme

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Carrot LAX // Gerookte wortel met cashewcreme

Move over gerookte zalm, de nieuwe kerst-klassieker zijn deze toastjes met gemarineerde wortel. De mierikswortel in de cashewcreme zorgt voor een pittige toets, en door het gebruik van liquid smoke of smoked shoyu krijgen de wortels een extra hartige gerookte smaak. Wij zijn alvast grote fan. Je kan de cashewcreme en wortels gemakkelijk een dag op voorhand klaarmaken zodat je de dag zelf minder werk hebt.

De rode ui kan je ook zelf gemakkelijk pekelen door een fijngesneden rode ui in een bokaaltje te mengen overgieten met appelazijn, twee koffielepels suiker en een koffielepel zout. Zo worden de uitjes fris-zuur wat een fijn contrast geeft met de zoute wortels.

 

Wat heb je nodig voor deze CARROT LAX? 

  • 2 dikke wortels met een dunschiller in brede slierten gesneden
  • 1 el  soya saus, ik gebruikte die van OXFAM
  • 1 el  olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el liquid smoke (of smoked shoyu van lima)
  • 1 el OXFAM agavesiroop
  • 100gr OXFAM cashewnoten, minstens 4uur geweekt
  • 2el citroensap
  • 2 el water (of meer indien nodig, afhankelijk van mixer)
  • 1kl mierikswortel
  • Flinke snuif zout en peper
  • 1 pak OXFAM sesam crackers
  • om af te werken: 3 el fijngesneden dille, kappertjes, ingelegde rode ui

Hoe maak je deze toastjes met gemarineerde wortel?

Bereiding 15minuten + minstens 4 uur marineren

  1. Laat de wortels minstens 4 uur maar bij voorkeur een nacht marineren in een mengeling van de sojasaus, agave, smoked shoyu, olijfolie, en citroensap
  2. Mix de geweekte cashewnoten met 2 el citroensap, 2 el water, 1 kl mierikswortel en een flinke snuif peper en zout in een foodprocessor tot een gladde crème. proef en breng verder op smaak met citroensap en/of zout
  3. Smeer een laagje cashewcream op de sesam toastjes, leg er een stukje gemarineerde wortel op, werk af met kappertjes, gepekelde rode ui, dille of bieslook

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *