Carrot lax met cream cheese en frobrod

Carrot lax aka gemarineerde wortel

Gemarineerde wortel klinkt niet meteen super sexy. Maar eens je deze wortel met pit geproefd hebt, denk je daar vast anders over. Heerlijk op een toastje, maar nog beter op een dik stuk donker brood, met wat vegan Cream cheese en wat gepekelde ui en bieslook. Ik bakte in dit geval een Frobrod om er bij te eten. En nee dat kostte me geen halve dag werk. Ik gebruikte gewoon een bakmix van Niamh om dit compact zadenbroodje uit de scandinavische fjorden te bakken. Dit broodje is rijk aan proteïnen en vezels en boordevol zaden, pitten en kruiden. Terwijl mijn deeg aan het rusten was, liet ik de wortels marineren in een mix van oa sojasous gerookte shoyu en citroensap: waardoor die alledaagse wortel ineens een smaakbommetje werd.

Frøbrød met gravad lax wortels en cream cheese: zelfs Iggy is er fan van. 🙂

Wat heb je nodig voor deze Carrot Lax?

  • 2 dikke wortels met een dunschiller in brede slierten gesneden
  • 1 el  soya saus
  • 1 el  olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el liquid smoke of smoked shoyu van lima of gerookt zout
  • 1 el agavesiroop
  • (Vegan) cream cheese
  • om af te werken: 3 el fijngesneden dille en optioneel 1 el kappertjes

Hoe maak je deze carrot Lax?

  1. Laat de wortels minstens 4 uur maar bij voorkeur een nacht marineren in een mengeling van de sojasaus, agave, smoked shoyu, olijfolie, en citroensap
  2. Snij het brood in dunne sneetjes.
  3. Smeer een laag cream cheese op het brood, leg er stukjes gemarineerde wortel op, werk af met bieslook of dille, kappertjes, verse snuif peper.  

Deze post is een samenwerking met Niamh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *