Foccaccia met gedroogde tomaatjes, olijven en rozemarijn

FOCCACCIA

Het is zomer, de zon schijnt, de nachten zijn warm, de kok van dienst is loom. Dus picnic met een luie foccaccia it is. Ik hoor je denken:”Hoe kan een stuk brood nu lui zijn?”. Het antwoord schuilt hem in het kneden, althans het niet-kneden.

Dit deegje heeft dan wel wat planning nodig omdat het best minstens 24uur rust voor je het in de oven knalt maar is verder écht zo gemakkelijk als 1,2,3. Beetje mengen, beetje wachten, platduwen op een bakplaat of bakvorm, een beetje olie en wat smaakmakers er op, 25 minuutjes bakken en smullen maar.  (Ik gebruikte een ovenbestendige anti-aanbakpan van greenpan zodat ik niet eens een bakpapiertje nodig had. Easy does it.)

Doordat het deeg zo lang rijst, krijgt het een lichtzure smaak. Deze foccaccia is al wat je wil: beetje elastisch, zacht, grote luchtbellen en een zomerse smaak.

Ik gebruikte zongedroogde tomaten, rozemarijn, rode ui en olijven maar natuurlijk kan je er eender wat opgooien: schijfjes ingelegde citroen bijvoorbeeld, of tijm of wat verse kerstomaatjes.

Wat heb je nodig voor deze focaccia?

  • 500gr bloem
  • 15gr zout
  • een half pakje verse gist
  • 430ml lauw warm water
  • 1kl agavesiroop
  • 30ml olijfolie plus extra voor bovenop (ik gebruik ook soms de olie van in het potje gedroogde tomaten)
  • 50gr gedroogde tomaten in fijne stukjes
  • een halve rode ui, in fijne ringetjes
  • handvol olijfjes, fijn gesneden
  • 2 takjes rozemarijn

Hoe maak je deze focaccia?

  1. Meng de verse gist, lauw water en agavesuiker in een grote kom
  2. Voeg de bloem, zout en olijfolie toe en meng totdat je een homogeen kleverig deeg hebt
  3. Laat het deeg minstens een nachtje afgedekt rusten in de koelkast (twee nachtjes mag ook). Normaal verdubbelt het dan in hoeveelheid dus zorg dat je kom zeker groot genoeg is.
  4. Haal het deeg uit de ijskast wanneer je klaar bent om je foccaccia te bakken. Duw het plat in een bakplaat of bakvorm en gebruik indien nodig een bakpapiertje. Laat het deeg 30 a 60 minuten op kamer temperatuur komen.
  5. Warm de oven op tot 220°C
  6. Prik met je vingers zo wat in het deeg, overgiet met een flinke scheut olijfolie (of olie van de zongedroogde tomaten) en leg er de ui, tomaatjes, olijven, rozemarijn en een extra snuif grof zout op.
  7. Bak een 20a 25 minuten totdat de foccaccia goudbruin is en je huis heerlijk ruikt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *