Groene salade met gerookte tofu

Groene salade met gerookte tofu

Goed nieuws voor iedereen die, net als ik, na alle overdaad aan kroketten en kerststronken even nood heeft aan een flinke portie groen. Deze salade is fris en gezond maar door de warme erwtjes en hartige gerookte tofu tóch wintervriendelijk. De foto’s dateren nog van deze zomer wanneer de winkelrekken nog vol sla en courgettes lagen, maar die kan je in de wintermaanden gerust vervangen door veldsla en fijne sliertjes rammenas. Maar ook radijzen, boerenkool, knolselder en spruitjes kunnen gebruikt worden om een grote kom vol seizoens-groens te vullen. Vanaf februari en maart komen daar ook de komkommers en jonge spinazie bij. Geen reden dus om enkel in de zomer een salade op tafel te zetten.

Eigenlijk is dit dus meer een pleidooi voor alle dagen sla in plaats van een echt recept. Want de groenten die je hier het best voor gebruikt hangen een beetje van het seizoen af. Wat er wél het hele jaar door beschikbaar is, zijn diepvrieserwtjes. (Ik weet het: tegenwoordig is alles het hele jaar door beschikbaar, zelfs tomaten en aardbeien, maar daar hou ik even geen rekening mee.) Blancheer ze een minuut of twee in kokend water, even afgieten en strooi ze dan in een grote berg over alle koude groenten. Beetje peper erbij en wat (gebakken) gerookte tofu en aanvallen maar. De vinaigrette is heel basis maar daarom niet minder lekker: goeie olijfolie, vers citroensap, lepeltje graanmosterd, een flinke scheut agavesiroop en een snuif zout. Meer moet dat niet zijn. Wij aten er wat volkoren parelcouscous (met sesamzaadjes en wat gevriesdroogde kruiden) bij, maar je kan er natuurlijk ook wat quinoa of een dikke snee zuurdesembrood bij eten.

Gerookte tofu lijkt wel gemaakt te zijn om het vooroordeel dat tofu saai en smaakloos is de wereld uit te helpen. Wij zijn vooral fan van die van Taifun, Demeter en Viana omdat ze zo zout zijn en een heel uitgesproken gerookte smaak hebben. (De gerookte tofu van prolaterre is veel milder en daardoor wel heel lekker in een hartige misosoep.) Tot nu toe heb ik deze tofu’s nog niet in de gewone supermarkt gevonden (jammer!), maar aangezien ze lang bewaren kan je er ineens enkele pakjes van meenemen als je naar de biowinkel gaat. In de bioplanet, bijvoorbeeld, heb je normaal gezien keuze uit 4-tal varianten. Je kan deze tofu gewoon zo recht uit het pak eten als alternatief voor zoute kaasblokjes, of als smaakmaker tussen een broodje maar ook gebakken of mee in de soep is hij heel lekker.

Wat heb je nodig voor deze salade?

 • Veel groenten
  • In de winter: veldsla, radijzen, ramenas, spinazie, spruitjes, knolselder, boerenkool, komkommer, spinazie en diepvrieserwten.
  • Later op het jaar: sla, courgettes, koolrabi, lente ui, gestoomde broccoli, ..
 • een pak gerookte tofu
 • peper & zout
 • vinaigrette
  • 5el olijfolie
  • 2el agave of ahorn
  • 5el citroensap
  • 1el graanmosterd (heb je geen graanmosterd, maak er dan een mespunt gewone van)
  • zout

Hoe maak je deze salade?

 1. Was alle groenten en snij ze fijn. courgette, rammenas en komkommer doen het goed als sliertjes. Hiervoor kan je een spiralizer gebruiken of een julienne dunschiller (deze verkopen ze oa in de dille & kamille)
 2. Blancheer de diepgevroren erwtjes een tweetal minuten in kokend water tot ze gaar zijn en giet af
 3. Snij de gerookte tofu in kleine blokjes en bak indien gewenst even aan in wat olijfolie
 4. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette, proef en voeg naar eigen smaak olijfolie, citroensap, agave of zout toe
 5. Serveer de salade met de nog warme erwtjes met wat brood, quinoa, couscous, gierst..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *