Linzenstoofpotje met naanbrood en raïta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

 

Lekker linzenstoofpotje met naanbrood en raïta

Eerlijk is eerlijk: dit linzenstoofpotje is niet meteen het meest fotogenieke gerechte dat ik ooit al heb gemaakt. Dus ik heb veel toppings op de foto moeten zetten zodat het er toch wat smakelijk uit ziet. Verse kruiden en wat schijfjes avocado doen gelukkig wonderen. Als ik alleen thuis ben, maak ik dit stoofpotje erg vaak omdat het zo simpel en snel is. Met wat verse spinazie en wat rauwe sliertjes courgette erbij is dit voor mij de ideale comfoortfood. Maar ook Tijs en Nala zijn fan, zeker als ik er een versgebakken naan broodjes en een frisse raïta bij maak.

Wat heb je nodig voor deze linzen?

  • 200gr zwarte linzen afgespoeld
  • 3 wortels
  • 1 ui
  • 1 kl tijm
  • 1 laurierblad
  • zout
  • 2 el balsamico
  • 2 el olijfolie
  • 2 el dadelsiroop (je kan ook 1 el bruine suiker gebruiken)
  • 1el verse koriander en 1 el verse peterselie
  • optioneel: 1 rode paprika, kleine courgette, chillipeper

Verse koriander, raïta, avocado, partjes limoen naanbrood om te serveren

Hoe maak je deze linzen?

  1. Halveer de wortels in de lengte (of in kwartjes, afhankelijk van de dikte) en snij in groffe stukken
  2. Pel de ui en look en snij grof
  3. Zet de linzen, wortels, look, ui, (paprika) laurier en tijm onder water (tot ongeveer 2 cm boven de linzen meer en breng aan de kook met het deksel op de pot
  4. kook ze 25 a 30 min tot alles gaar is. Voeg indien nodig extra water toe. (als je courgette wil gebruiken voeg je deze best pas de laatste vijf minuten toe)
  5. Maak de dressing door de olijfolie, balsamico, dadelsiroop en zout te mengen
  6. Laat de linzen een beetje uitdampen, meng er de verse koriander en peterselie onder en overgiet met de dressing
  7. Serveer warm met extra verse koriander, naanbrood, avocado, en raïta

Wat heb je nodig voor de raïta?

Raïta is een soort yoghurt sausje dat in landen als India, Pakistan en Nepal vaak naast een pittiger gerecht of flatbread word geserveerd. De yoghurt kan op smaak worden gebracht met allerhande kruiden zoals geroosterde komijn zaadjes, cayenne, masala, of zoals in dit geval munt, komkommer er koriander. Ik hou ervan om een alternatief op platte kaas te gebruiken omdat dat wat voller is maar je kan natuurlijk ook je favoriete ongezoete yoghurt gebruiken (bv. coyo, dairy free, ongezoete alpro yoghurt of abbot kinneys).

  • 200 gr plantaardig alternatief voor kwark (bv van provamel of alpro go on)
  • 1/2 komkommer
  • 2el verse koriander
  • 2 el verse munt
  • paar druppels limoensap
  • zout en peper
  • optioneel: 1/4 tl komijn

Hoe maak je deze raïta?

  1. Snij de kruiden fijn
  2. Ontpit de komkommer
  3. Snij de kruiden fijn
  4. Meng alles en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast

Tip: Met de komkommerlijsten kan je samen met een schijfje citroen een lekker smaakje aan een kan water geven.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *