Rodebietenburger

tumblr_moo2t0iqgz1snauf4o1_1280

Rodebietenburgers

Veel vegetarische burgers uit de supermarkt bevatten jammer genoeg nog al te vaak dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk… en gekke smaakversterkers&E-nummers. Maar aangezien een lekker broodje hamburger soms toch wel kan smaken, ging ik aan de slag met zelfgemaakte burgers. Vroeger dacht ik altijd dat zelf veggieburgers maken veel te veel werk was. Dus ik stelde het dan uit tot een lome zondagnamiddag waarop ik uiteindelijk toch weer te loom was om er echt aan te beginnen. Onterecht. Want eigenlijk valt het best mee kwa werk en is het zo gezellig om te kliederen met je handen in het deeg en dan de burgertjes te boetseren. Bovendien is het een goede manier om restjes te verwerken. Het recept hieronder is een goede basis om van te vertrekken maar experimenteer er gerust op los.

Als ik linzen kook, maak ik vaak in één keer veel te veel zodat ik een portie kan invriezen en/of er de dag erna burgers mee kan maken. Voorbereiding is het halve werk 😉

200gr gekookte rode rijst, 200gr gekookte bruine linzen, 150 gr geraspte rode biet, 1 gesnipperd ajuintje, broodkruim of haver, tijm, 1 eetlepel (el) graanmosterd, zout, zwarte peper, teen look, 1 grote el tahini of notenboter,

  • Blend de rode rijst, de linzen en de rode biet, tahini en een teentje look tot een ruw geheel (er mogen best nog hier en daar hele stukjes rijst of linzen te zien zijn, maar het meeste moet wel gemalen zijn)
  • Kruid het geheel met zout, peper, mosterd en kneed er het ajuintje onder
  • Voeg broodkruim toe tot het geheel stevig en droog genoeg is om er burgers van te vormen
  • Rol balletjes van het deeg en duw deze plat tot burgers
    (leg tussen de burgers een stukje bakpapier als je ze wil stapelen)
  • Bak de burgers 15a20 minuten in de oven aan 180°C
  • Door de burgers eerst even te bakken in de oven worden ze steviger waardoor je ze achteraf gemakkelijker kan bakken in de pan. Maar je kan ze ook rechtstreeks uit de oven tussen een broodje stoppen.
  • In de koelkast blijven ze een viertal dagen goed en in de diepvries kan je ze enkele weken bewaren. Ik maak er meestal ineens genoeg zodat ik altijd een voorraadje in huis heb.

tumblr_mnl0a8lfhh1snauf4o2_r1_1280

In plaats van deze burgertjes te eten met de typische sla, tomaat en ketchup (wat natuurlijk ook mag), serveerde ik ze tussen een sesam-broodje met julienne sliertjes van wortel, courgette, pastinaak en een tsatsiki van soya-yoghurt, komkommer, dille, zout, peper en wat citroensap.

 

Wat doen jullie meestal tussen jullie hamburgerbroodjes? Ik ben stiekem vergek op van die krokante gefrituurde bicky-ajuintjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *