Romige tomatensoep
Zaterdagnacht was ik uitzonderlijk nog eens op een feestje (mijn ene zusje was komen babysitten en ik was met mijn andere zusje op pad) en daar vertelde iemand me dat hij mijn blog leuk vond, maar dat er nogal weinig hartige gerechten op stonden. En er mochten gerust ook wat klassiekers bij. “U vraagt, wij draaien!”: zei de DJ. “U vraagt, wij duiken de keuken in”: dacht ik. Vandaar dat ik vandaag de klasieker der klassiekers post: een romige tomatensoep. Maar wél met een twist. Ik voegde een zoete aardappel toe om de soep extra romig en zoet te maken. En natuurlijk gebruikte ik een plantaardige room.
Vroeger durfden die plantaardige room-varianten nog wel eens ‘speciaal’ te smaken, maar gelukkig staat de tijd niet stil en zijn er ee aantal merken blijven schaven aan de recepten. Ik ben het meest vertrouwd met de ‘room’ van Provamel en die van Alpro. Aangezien provamel bio is, geniet die meestal mijn voorkeur. Alpro is dan weer gemakkelijker te vinden in de supermarkt waardoor ik in dit geval de alpro cuisine soya heb gebruikt.
Wat heb je nodig?
- Scheutje olijfolie
- 1 ui, gepeld en in grove stukken gesneden
- 1 a 2 teentjes look
- 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 a 2 cm
- 1 blikje tomatenconcentraat
- 3 blikken gepelde tomaten (in de zomer kan je ook verse rijpe tomaten gebruiken, maar nu gebruik je best tomaten uit blik)
- 1 liter water
- Flink veel zout
- ik gebruik graag een koffielepel pikante sambal oelek maar je kan natuurlijk ook gewoon zwarte peper gebruiken
- Beetje provinciaalse kruiden of naar eigen smaak tijm, oregano en basilicum
- 1 brikje plantaardige room bv alpro soya cuisine
Hoe maak je het?
- Fruit de ui en de look in de olijfolie een vijftal minuten op een zacht vuurtje
- Voeg het tomatenconcentraat toe en bak heel even mee
- Voeg al de andere ingrediënten toe, zet een deksel op de pot en breng aan de kook
- Laat 30tal minuutjes op een heel zacht vuurtje sudderen en mix alles met een staafmixer tot een romige soep
- Proef en kruid indien nodig af met extra zout, lepeltje bruine suiker, verse basilicum en peper of leng aan met water tot de gewenste dikte
- Schep in kommetjes en versier met de plantaardige room
TIP: hoeveel te langer je de soep kan later koken hoeveel te meer de zoete kant van de tomaten tot hun recht zullen komen