Spinazie scones & soep

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Spinazie scones & soep

Een half jaar geleden konden we Nala nog gewoon groenten en fruitpapjes voederen. Papje in een kommetje, lepeltje in ons hand en zij maar happen naar alles wat we haar vliegtuig-gewijs aanboden. Oké nu stel ik het misschien iets té rooskleurig voor, maar toch… Nu is het er in elk geval niet altijd gemakkelijker op geworden. Ten eerste begint ze door te hebben wat ze lekker vindt en laat ze haar voorkeur duidelijk merken. Rozijnen, bananenijs, soyayoghurt, chocolade, chips, koekjes, crackers en peperkoek gaan er allemaal vlotjes in, zelfs olijven, brood en stukjes tofu-wokreepjes kan ze smaken. Maar er is 1 duidelijke algemene deler: ze wil het graag zelf kunnen vastpakken en in haar mondje stoppen. En daar loopt het mis met de papjes: ze duwt onze lepeltjes weg en wil zelf kunnen scheppen. Vandaar dat ik de laatste tijd vaak de keuken induik in de hoop dat ik iets kan maken waarmee de groentjes iets vlotter binnen gaan. Vorige week postte ik nog het recept van de linzenballetjes en deze week zijn het hartige spinazie scones geworden. En zoals je op de foto’s kan zien: missie geslaagd!

Scones zijn kleine (melk)broodjes, oorspronkelijk uit Schotland,  en worden doorgaans gemaakt van tarwe, gerst of havermout. Aangezien ze bakpoeder als rijsmiddel hebben, duurt het veel minder lang om deze broodjes te maken dan met een gist-deeg. Meestal worden deze broodjes licht gezoet gegeten met clotted cream en confituur. Ik maakte in dit geval een hartige variant met spinazie, maar een versie met pompoen (zoals er regelmatig in Australië wordt gegeten) lijkt me ook erg lekker. Combineer de scones met cashewboter, vegan kaas, uienconfituur, gezouten margarine of doe zoals wij en eet ze naast een grote kom soep.

Dit soort maaltijdsoep eten wij het hele jaar door wel minstens een keer per week. Gewoon omdat het in 1,2,3 klaar is en je kan er meteen ook alle groenten restjes in kwijt. Eigenlijk maak ik mijn soep altijd wat anders, afhankelijk van het seizoen en van wat ik nog allemaal in huis heb. Ajuin, wortel, prei, selder, savooikool, witte kool, courgette, broccoli, knolselder, erwtjes, (een blik) tomaten, blik linzen, kikkererwten, stukjes gerookte tofu, quinoa, parelcouscous, boekweit, spagettisliertjes, .. Alles kan! Aangezien ik geen bouillonblokjes gebruik, breng ik mijn soep meestal op smaak met fink veel zout (vaak ook gerookt zout), miso, verse zwarte peper, laurier blaadjes, look, beetje currypoeder, verse peterselie.. Hieronder staat wat ik deze keer gebruikte maar experimenteer er vooral zelf op los!

Wat heb je nodig voor deze spinazie scones?

  • 1 ui of twee sjalotjes
  • 1 a 2 teentjes look
  • 150gr spinazie
  • 350gr bloem (gewone of spelt)
  • 60ml olijfolie
  • 1kl zout
  • 200ml ongezoete amandelmelk
  • pompoenpitten
  • 1el bakpoeder

Hoe maak je deze spinazie broodjes?

  1. Snipper de ui of sjalotjes en look zo fijn mogelijk, snij de spinazie in grove stukken
  2. Meng de bloem, halve kl zout en bakpoeder in een kom
  3. Voeg alle andere ingrediënten behalve de pompoenpitten toe en meng (probeer het deeg niet te veel te bewerken anders kan het taai worden). Voeg indien gewenst iets meer zout toe
  4. Schep hoopjes deeg op een anti-aanbak bakplaat of een bakpapiertje en besprenkel ze met de pompoenpitten
  5. Bak 15 tal minuten (afhankelijk van de grote van je scones) in een oven aan 180°C of tot ze goudbruin zijn

Wat heb je nodig voor de soep?

  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • 1 zoete aardappel
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 grote courgette
  • 1 gele paprika
  • 200 gr diepvrieserwten
  • 1 blik bruine linzen, gespoeld
  • flink veel zout
  • beetje gerookt zout
  • twee blaadjes laurier
  • 1 verse chili peper
  • verse peterselie
  • verse koriander
  • beetje olijfolie

Hoe maak je de soep?

  1. Stoof de grof gesneden ajuin 5 minuten met wat olijfolie
  2. Was en snij ondertussen alle groenten in stukjes
  3. Voeg de look, de wortels en de zoete aardappel toe en laat nog 5 minuten meestoven
  4. Doe er het blik tomaten, paprika, laurier, chili en zout bij en zet alles ruim onder water
  5. Breng aan de kook tot alles bijna beetgaar is
  6.  Voeg de erwten, courgette en linzen toe en laat nog heel even mee koken
  7. Proef en voeg indien nodig meer zout & peper toe
  8. Serveer met verse koriander en peterselie

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *