Tarte tatin van witloof met appelsien-whiskey caramel

tumblr_mx13ktvsgt1snauf4o1_1280

Tarte tatin van witloof met appelsien-whiskey caramel

Vroeger moest ik er niets van weten maar ondertussen hou ik echt van witloof. In een salade, gebakken in de pan met flink wat peper, of simpel en sober gestoomd: ik lust het allemaal. Maar als je het écht feestelijk wil maken dan is deze witloof tarte tatin ideaal. Het bittere van witloof gaat prima samen met de zoete whiskey caramel, en dat op een krokante hartige bladerdeeg-bodem.. echt smullen! Ik denk dat je op deze manier zelfs kinderen enthousiast kan maken voor deze wintergroente.

Grondwitloof is verkrijgbaar van november tot april. Net op tijd om op de kerstmenu te belanden. Kies voor stevige, witte stronkjes  met gelige punten. De blaadjes moeten mooi gesloten zijn. Groene vlekken wijzen op een bittere smaak en een minder goede kwaliteit, dus die kan je beter vermijden.

Ik heb het al gezegd en blijf het zeggen. Plantaardig eten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Neem nu bladerdeeg, de goedkoopste versies in de supermarkt zijn meestal vegan. Handig, toch?

Witloof is een voedzame groente die weinig calorieën bevat en toch boordevol vitaminen, vezels, foliumzuur en selenium zit. Door het hoge kaliumgehalte is witloof vochtafdrijvend en heeft ze een gunstig effect op de bloeddruk.

Wil je dit gerecht nog iets gezonder en lichter houden? Dan kan je ook enkele vellen fillo-deeg gebruiken. Deze worden ook lekker krokant maar zijn minder vet dan bladerdeeg. En ook fillo-deeg is zo goed als altijd helemaal plantaardig.

tumblr_mx13ktvsgt1snauf4o6_1280

5 stronken witloof, 1 vel plantaardig bladerdeeg, sap van 2 appelsienen, scheut whiskey, 5 eetlepels suiker, snuif zout, olijfolie

  • Witloof wassen, halveren en 10 minuutjes stomen
  • Laat ondertussen in een pan (ideaal gezien eentje dat daarna ook in de oven mag) het appelsiensap samen met de whiskey en suiker en snuif zout inkoken tot een dikke siroop. (al dan niet met een beetje olijfolie erbij)
  • Bak het witloof nog even mee in de siroop met de gehalveerde kanten naar onder
  • Haal de pan van het vuur en bedek het witloof met het bladerdeeg
  • Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg
  • Zet alles nog 25 min in een oven aan 180°C of tot de bovenkant krokant is
  • Draai om op een bord en serveer meteen

 

  • tumblr_mx13ktvsgt1snauf4o3_1280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *