Vegan ceasar salad met tempeh

Vegan ceasar salad met tempeh

Het is lente. De zon schijnt. Soms heb je zin in gewoon iets lekker fris en gemakkelijk en dan is deze salade ideaal. De tempeh zit boordevol proteïnen en samen met de gezonde vetten van de avocado en de knapperige stukjes brood zorgen deze voor een evenwichtige maaltijd. Eigenlijk ben ik helemaal geen fan van ijsberg sla, enkel in deze salade vind ik dat de knapperige stukjes groen helemaal tot hun recht komen. De dressing is licht zuur door de citroen en de voedingsgist geeft toch een “kazige” smaak als vervanging  van de gebruikelijke parmezaan.

Heb je geen soyayoghurt in huis kan je als basis ook 50gr cashewnoten even laten weken en samen met de overige ingrediënten en een kleine beetje water blenden tot een romige saus.

Wat heb je nodig voor deze vegan caesar salad?

  • Halve ijsberg sla
  • 250gr tempeh
  • 2 avocado’s
  • 1 libanees platbrood of een wrap of een pitabroodje
  • zout en verse peper (ik gebruik een mengeling van verschillende pepersoorten waaronder roze en zwarte peper en jeneverbes)
  • olie om te bakken (ik gebruik heel graag kokosolie maar olijfolie kan ook)

voor de dressing:

  • 200ml ongezoete soyayoghurt of soyakwark (maakt het nog net iets romiger)
  • sap van halve citroen
  • scheutje olijfolie
  • twee eetlepels voedingsgist
  • snuifje zout
  • optioneel: half teentje geperste look

Hoe maak je het?

  1. Snij de tempeh in reepjes of blokjes en bak deze een vijf minuten met wat vetstof en zout in een pan
  2. Bak de stukjes brood nog een vijftal minuten mee tot alles goudbruin en krokant is
  3. Snij ondertussen de ijsbergsla in smalle reepjes
  4. Halveer de avocado, haal de pit er uit en snij in stukjes en haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil
  5. Meng alle ingrediënten voor de dressing
  6. Meng de stukjes ijsbergsla, de avocado en de dressing in een kom
  7. Doe er de warme stukjes brood en tempeh bij
  8. kruid af met wat extra citroensap, zout en peper
  9. Serveer meteen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *