vegan gnocchi

 

Vegan gnocchi

Mijn zusje verjaart volgende week en aangezien ik haar altijd gnocchi noem dacht ik dat het de ideale moment was om eens een gnocchi recept te plaatsen. Ook al houdt ze eigenlijk helemaal niet zo veel van deze deegballetjes. Geen idee hoe die bijnaam eigenlijk is ontstaan. 🙂 Ze noemt Johanna dus waarschijnlijk ging het dan van jojo na jo’tje naar gnocchi. Toen ze echt klein was noemde we haar joske maar daar wil ze nu liever niet meer aan herinnerd worden. Dus bij deze terug over naar de gnocchi.. Voor de mensen die gnocchi niet kennen; het wordt gemaakt van aardappel maar heeft de structuur van pasta. Perfect dus wanneer je een enorme pasta liefhebber bent en toch op zoek bent naar wat afwisseling.

Eens je enkele basis regels kent zijn gnocchi’s eigenlijk best gemakkelijk te maken. Je hebt er eigenlijk maar twee ingrediënten voor nodig: stevige vastkokende aardappelen en een beetje bloem. (Sommige recepten vragen ook om een ei maar er zijn evenveel authentieke gnocchi recepten die ei-loos zijn dus kies ik natuurlijk liever daar voor.) Het deeg kneden, rollen, snijden en de gnocci’s vormen vraagt natuurlijk een klein beetje tijd. Maar alles wat iets langer duurt om te maken, smaakt achteraf extra goed, toch? En je kan eventueel meteen een hele voorraad maken en de gnocchi in de vriezer bewaren. Ideaal voor een snel gerecht! Wij aten deze gnocchi’s met een tomatensaus gemaakt met een klein zoet aardappeltje, 2 wortels, 2paprika’s, een blik tomaten, tomatenconcentraat, basilicum, klein rood pepertje en zout; alles goed laten sudderen en dan in de blender zodat er een gladde saus ontstaat waarin de gnocci’s mooi de hoofdrol kunnen spelen.

De SOS Piet in mij komt naar boven dus hier gaan we dan.. drie tips waarop je moet letten als je gnocci’s maakt:

 1. Het deeg moet zo droog mogelijk zijn. Dus in plaats van de aardappels te koken kan je ze beter roosteren in de oven.
 2. Plet de aardappels na het roosteren zo snel mogelijk fijn zodat ze zoveel mogelijk stoom (lees: vocht) verliezen.
 3. Voeg geen zout toe aan je deeg (want zout houdt veel vocht bij) maar kook de gnocchi in flink gezouten water.

Wat heb je nodig voor deze gnocchi?

750 gr aardappelen (bij voorkeur stevige, vastkokende)

125 gr bloem

flink gezouten water

Hoe maak je ze?

 1. Was de aardappelen en prik er met een vork een paar gaatjes in
 2. Bak de aardappelen in een oven van 180° gaar. Dit duurt ongeveer 60 minuten of tot dat je een mes gemakkelijk in de aardappels kan steken.
 3. Schil de nog hete aardappelen (gebruik een handdoek tegen de hitte) en prak de aardappelen fijn. Te warm om te schillen? Snij de aardappelen dan alvast in vier zodat de stoom weg kan.
 4. Laat een beetje afkoelen, meng er dan de gezeefde bloem bij en kneed tot een mooie deegbal
 5. Laat het deeg een half uurtje rusten
 6. Bebloem je werkvlak en rol het deeg uit tot een sliert van ongeveer 1 cm dik
 7. Snij er dan kleine deegkussentjes
 8. Gebruik een vork om de streepjes er in te maken (echte italianen gebruiken een gnocchi-bord en rollen de deelballetjes er over waardoor er een soort schelpje ontstaat maar zo handig ben ik niet. In elk geval zorgt de extra structuur er voor dat er meer saus op de gnocchi blijft. 🙂
 9. Kook de gnocchi in kleine hoeveelheden in flink gezouten water in 2a3 minuten gaar.
 10. Eens ze komen bovendrijven kan je ze uit het water scheppen en de volgende batch koken
 11. Serveer met pesto, tomatensaus, vegan parmezan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *