
Jij zegt comfortfood. Ik zeg lasagne. Wat is er heerlijker dan een ovenschaal vol laagjes tomatensaus, groenten, pastavellen en een romige kaassaus. Deze lasagne duurt dan wel even om te maken, maar ik vind het zo fijn dat ik deze op voorhand kan voorbereiden en dan ‘s avonds alleen nog moet afbakken. Ideaal als er bezoek is of we een drukke avond hebben gepland. Dit recept vraagt om pompoen, aubergine en spinazie, maar je kunt ook wortelen, champignons, paprika en courgette gebruiken. Wortelen hebben iets langer nodig om te garen. Snijd deze dus heel fijn, of kook ze al even mee in de tomatensaus.


Tomatensaus:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes look
- 400 g vegan gehakt
- 3 el tomatenconcentraat
- 800 g tomatenblokjes of passata
- peper
- 1 el zout
- 1 el Italiaanse kruiden
- optioneel: snuif cayennepeper
- 1/2 flespompoen
- 1 aubergine, in dunne plakken
- 100 g spinazie
Bechamelsaus:
- 100 g plantaardige boter
- 60 g bloem
- 1 liter ongezoete haver of sojamelk
- 1/4 kl nootmuskaat
- 1 bouillonblokje
- optioneel: 2 el voedingsgist
- flinke draai peper
- zout
Afwerking:
100 g geraspte vegan gouda
300 g vegan lasagnevellen
- Fruit de ui in wat olijfolie en voeg na 3 minuten de look en het vegan gehakt toe. Laat nog even samen bakken en voeg dan het tomatenconcentraat en de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden (basilicum, rozemarijn, tijm, oregano). Laat een tiental minuten sudderen. Deze saus moet iets te zout en te gekruid zijn aangezien hij moet compenseren voor de rest van de groenten. Voeg je graag wortelen of champignons toe aan de saus, dan is dat nu het moment.
- Voor de bechamelsaus: smelt de vegan boter en voeg dan de bloem toe. Bak al roerend een paar minuten. Voeg dan beetje bij beetje al roerend de sojamelk toe. Breng op smaak met nootmuskaat, een bouillonblokje, voedingsgist, peper en zout.
- Wissel in een ovenschaal laagjes tomatensaus, pompoen, aubergine, spinazie, lasagnevellen en bechamel af. Let er op dat de laatste laag bechamel is. Bestrooi de lasagne met een dikke laag vegan geraspte kaas.
- Bak 45 minuten in een oven op 180°C. Laat daarna nog 15 minuten afkoelen en serveer warm.
TIP: Goedkope lasagnevellen zijn vaak plantaardig, in de duurdere zit meestal ei. Kijk best even op de verpakking om zeker te zijn.
Dit recept komt uit mijn boek PLANTENETERS.