Vegan quinoaburger

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Vegan Quinoa burger

Soms heb je gewoon zin in een snelle hap. Die hoeft dan niet altijd ultra gezond te zijn, maar als het even kan is het wel mooi meegenomen. Deze burgers kan je meteen driedubbel maken en invriezen. Zo heb je altijd in 1,2,3 iets ‘homemade’ voor handen voor die momenten dat je gewoon zin hebt in een portie comfortfood. Door de burgertjes eerst al eens een keertje af te bakken in de oven bewaren ze beter én vallen ze achteraf minder gemakkelijk uit elkaar als je ze bakt in de pan.

Vroeger hadden ze bij greenway een wortelburger met curry en ananas en ik vond die altijd zo super lekker dat ik steeds weer hetzelfde bestelde. Ik hou zelf gewoon echt veel van de combinatie van iets hartigs met iets zoet, liefst ook met iets fris, iets knapperigs en smeuïgs erbij. Vandaar dat deze hamburger echt tot mijn favorieten behoord. Niet zo’n fan van de hawai-versie? Dan kan je hem ook maken met een verse mango-chutney ipv de ananas en wat stukjes avocado ipv de hummus. Of met soyayoghurt met limoen, munt en komkommer. Of met een grote frisse salade ipv het broodje. Kortom: deze burger is een prima basis om verder mee te experimenteren. En doordat hij boordevol linzen en quinoa zit, is hij een uitstekende eiwit-vervanger.

Wat heb je nodig voor deze burgers?

voor de burgers zelf:

  • 150 gr quinoa
  • 200gr linzen
  • 1 wortel
  • 2 lenteuitjes
  • 2 teentjes look
  • 50gr haver
  • 1 eetlepel soyasaus
  • 1eetlepel voedingsgist
  • 1koffielepel komijnpoeder
  • snuif cayennepeper
  • optioneel: 1/2 koffielepel kurkuma, handvol verse koriander, handvol verse peterselie
  • scheutje olijfolie
  • 1koffielepel currypoeder (of meer naar smaak)
  • peper en zout

voor de broodjes:

  • handvol jonge spinazie
  • enkele schijven ananas
  • hummus
  • vegan mayo
  • ketchup
  • rode ui
  • bicky ajuintjes
  • broodjes

Hoe maak je deze vegan linzen quinoa burgers?

  1.  Kook de linzen en de quinoa samen gaar (ongeveer 20minuten)
  2. Verhaksel de wortel, lente-ui, look en haver (en mogelijke verse kruiden) fijn in een foodprocessor
  3. Giet de linzen en quinoa af en meng deze samen met alle andere ingrediënten
  4. Voeg indien nodig nog wat extra haver toe en kruid af met peper en zout
  5. Vorm hamburgertjes van het deeg en leg op een antiaanbakschotel of op een bakpapiertje
  6. Bak 15 minuutjes in een oven aan 180°C of tot ze stevig zijn
  7. Eet ze meteen tussen een broodje met al je favoriete toppings of bewaar ze in de koelkast of diepvries en bak ze dan voor gebruik nog even goudbruin in de pan met wat olie

Wat zijn jullie favoriete hamburger toppings?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *