Vegan Worstenbroodjes
Het is vandaag ‘verloren maandag’ en dan staan in Antwerpen appelbollen en worstenbrood op het menu. Ik weet nog hoe we vroeger elke eerste maandag na drie koningen naar de bakker gingen en daarna die appelbollen en worstenbroodjes nog even in zilverpapier heropwarmden op de kachel. En aangezien ik er wel van hou om tradities in ere te houden, bakte ik vandaag ook zelf worstenbroodjes. Maar ook als je niet van Antwerpen bent zijn deze hartige bladerdeegbroodjes een must-try. Wij aten de eerste zo uit het vuistje, en de rest met een groot bord soep. En Nala.. die ontdekte ketchup 🙂
Eigenlijk zijn deze worstenbroodjes heel gemakkelijk te maken: bladerdeeg oprollen met een vulling die bestaat uit veggie gehakt, tofu, een uitje en kruiden, even de oven in en klaar. Echt comfortfood. Ik gebruikte veggie gehakt en bladerdeeg van Boni (colruyt) omdat die helemaal plantaardig is, soms wordt er kippenei-eiwit (in veggieburgers), melk of boter (in bladerdeeg) gebruikt dus kijk best even de ingrediëntenlijst na als je zeker wil zijn. Voor de tofu gebruikt je best een stevige variant want de vulling mag niet te nattig zijn. (Ik gebruikte de bio tofu van Boni omdat die echt heel vast is.)
Wat heb je nodig voor deze worstenbroodjes?
- 200gr vegetarisch gehakt
- 200gr stevige tofu
- 1 ui
- 1 teentje look
- scheut olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- scheutje soyasaus
- 1 koffielepel currykruiden of 1teelepel tijm, salie, en oregano
- peper en zout naar smaak
- optioneel:koffielepel graanmosterd
- optioneel: 2 eetlepels voedingsgist
- 2 eetlepels soyamelk of amandelmelk
- 2 eetlepels maanzaad, sesamzaadjes of chiazaad
Hoe maak je deze vegan worstenbroodjes?
- Snipper de ui en bak deze op een middelhoog vuur in een scheutje olijfolie met een snuif zout
- Pel de look, snipper deze fijn en bak even mee
- Voeg het vegetarische gehakt en fijn geplette tofu toe (je kan deze ook even mixen of blenden zodat hij helemaal fijn is)
- Voeg de bloem, soyasaus en kruiden toe en bak al roerend nog twee minuten verder en laat dan even afkoelen
- Proef en kruid bij (het mag redelijk zout zijn)
- Snij het bladerdeeg in twee rechte stroken
- Vorm met je handen worstjes van de vulling, als het nog steeds te vochtig is kan je er nog een extra beetje bloem of haver doormengen
- Leg de worstjes op het bladerdeeg en rol toe (met de naad naar beneden)
- Bestrijk de rolletjes met een beetje soyamelk (voor de glans) en bestrooi ze met wat zaadjes
- Maak om de vijf cm een kleine insnede in het deeg
- Bak 25 minuten aan 180°C in een hoteluchtoven