Veggieballs

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Veggieballs

Nala is nu op een leeftijd gekomen dat ze niet meer alles eet wat we haar geven: groentepapjes gaan er enkel nog maar in als ze ondertussen ook zelf met een lepeltje mag meeroeren in haar bordje. Maar wat er nog beter werkt dan al die papjes zijn hapklare stukjes en fingerfood dat ze zelf mag nemen en in haar mond kan stoppen. Als er dan ook nog eens vrolijk gekleurde sausjes bij komen dan is het helemaal feest. Eetbare vingerverf? Check!

Maar met deze linzenballetjes maak je niet alleen baby’s enthousiast. Ze zijn een een prima afwisseling op de goede oude falafelballetjes: eet ze met flink wat groentjes tussen een broodje of wrap, combineer ze met tomatensaus&pasta of doe zoals wij en eet ze gewoon uit het vuistje met de dipsausjes. Ze bevatten veel proteïnen, zijn glutenvrij en gemakkelijk te maken.  Door ze eerst even in de oven af te bakken worden ze stevig en krokant. Je kan ze meteen eten als ze uit de oven komen of laten afkoelen en enkele dagen bewaren in de koelkast en voor gebruik nog even opbakken in de pan.

 

Wat heb je nodig voor deze veggieballs?

  • 1blik linzen of 300gr gekookte bruine linzen
  • halve bussel peterselie
  • 3 lenteuitjes of 1 shallot
  • 2 tenen look
  • halve kl zout
  • halve kl paprikapoeder
  • halve kl Provençaalse kruiden
  • 50gr sesamzaadjes
  • 50gr haver
  • 1 el kikkererwtenmeel
  • 1 kl mosterd
  • 2 el olijfolie
  • optioneel: 1 el chiazaad
  • optioneel: 1 el lijnzaad
  • optioneel: halve bussel koriander
  • optioneel: vervang provencaalse kruiden door currypoeder

Hoe maak je deze linzenballetjes?

  1. Maal de haver fijn tot meel
  2. Voeg de linzen, shallot, look, kruiden, mosterd, olijfolie en kikkererwtenmeel toe en blend alles tot een deeg
  3. Rol met de hand balletjes van het deeg en rol ze door de sesamzaadjes
  4. Bak 15 a 20 min in een oven aan 180°C
  5. Eet ze meteen of bewaar in de koelkast en bak ze dan even in een pan met wat olijfolie voor gebruik

Hoe maak je de cheesy cashew saus?

  • 200gr cashews
  • 35ml citroensap
  • 250ml water
  • 2el voedingsgist
  • 1kl kurkuma
  • mespunt cayenne
  • 1 teentje look of mespunt lookpoeder
  • 2gr zout

Blend alles tot een lopende saus. Laat de cashewnoten indien nodig eerst weken in wat water als je geen krachtige blender hebt.

Hoe maak je de roze tahin dip?

  • 25ml citroensap
  • 1el olijfolie
  • 3el tahin
  • 60ml water
  • 15gr rode biet
  • 1kl ahornsiroop
  • mespunt zout

Blend alles tot een smeuïge dip.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *