Aardbeien met zelfgemaakte witte chocolade

 

Homemade vegan witte chocolade met aardbeien

Twee dagen geleden bakte ik een cheesecake met witte chocolade en aardbeien. Terwijl ik de laatste hand leg aan dat recept wou ik jullie alvast dit recept voor homemade vegan witte chocolade met aardbeien meegeven. Zie het als een soort van preview op dat taartje. En ook als een top-tip voor moederdag!

Pure chocolade kan je nog wel gemakkelijk vegan vinden, bijvoorbeeld Tony Chocolonely heeft een aantal echt lekkere pure chocolades met kokos en noten. Melk en witte chocolade wordt al een pak moeilijker. In de biowinkel heb je oa Vivani en in de joodse winkels kan je ook wel eens prijs hebben maar in de gewone supermarkt zal je niet meteen iets vinden. Nog leuker is het natuurlijk om zélf chocolade te maken. Mijn lief is verzot op witte chocolade met kokos dus dook ik de keuken in. Dit was het resultaat!

Witte chocolade bevat geen cacao waardoor het strikt genomen eigenlijk geen chocolade is. Wél bevat het cacaoboter, veel suiker, melkpoeder en soms ook wat vanille. Het melkpoeder kan je vervangen door een soya- of rijstemelk poeder. Als je dat niet vindt kan je ook een lepel cashew of macademia notenboter toevoegen om het wat romiger te maken. Ik gebruikte ook eens gewoon kokoscreme (zo een vast blokje kokos, geen room dus) en dat werkte ook prima. Kortom: er is veel ruimte om zelf wat te experimenteren. Zolang je als basis flink veel cacaoboter gebruikt en géén vloeistof toevoegt zit je bijna altijd goed.

Wat heb je nodig voor deze vegan witte chocolade?

 • 100gr cacaoboter
 • 100gr poedersuiker (of meer naar smaak) je kan ook palmsuiker gebruiken maar dan zal de chocolade iets minder wit zijn
 • 3 eetlepels kokosolie
 •  snuifje zout
 • optioneel: mespunt vanillepoeder
 • optioneel: 1eetlepel cashew of macadamia boter of 1 eetlepel kokoscream
 • optioneel: 1 theelepel soya of rijstmelk poeder
 • optioneel: 2 eetlepels  kokosschaafsel (geeft extra textuur)
 • optioneel: 2 eetlepels gevriesdroogde framboosjes

Hoe maak je deze vegan witte chocolade?

 1. Laat de cacaoboter au bain marie smelten en roer er dan ook de kokosolie onder
 2. Zorg ervoor dat de poedersuiker extra gemalen of gezeefd is, je wil zeker geen stukjes of brokjes
 3. Meng de andere ingrediënten er onder tot je een homogene massa hebt
 4. voor de aardbeien: dip ze één voor één in de chocolade en laat opstijven in de koelkast
 5. voor chocoladestukjes: Stort uit op bakpapiertje of doe in vormpjes en laat afkoelen op kamer temperatuur. Zet daarna even in de vriezer om extra hard te worden.

Wil je echt chocolade maken als een pro? lees dan even deze temperatuur tips

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *