baklava

Baklava

tumblr_moyi6rl3ln1snauf4o3_r1_1280

Baklava is van oorsprong een Turks dessert, maar wordt ook in de Griekse keuken vaak gegeten. Het gerecht bestaat uit laagjes filodeeg met hiertussen een mengsel van gemalen stukjes noot, overgoten met een siroop van suiker en honing. Door overdaad aan noten en siroop is Baklava nogal calorierijk. Een klein stukje is vaak voldoende.

tumblr_moyi6rl3ln1snauf4o2_r1_1280

 

100gr kokosvet, filodeeg, 500gr gemengde noten, 1 tas suiker, 1 tas water, 1 tas agavesiroop (of rijstsiroop of ahornsiroop of een combinatie).De hoeveelheden eigenlijk hangen af van eigen smaak en voorkeur

  • Noten even roosteren in een pan, laten afkoelen en fijnhakken in de blender
  • Ondertussen een karamel maken door de suiker, het water en de siroop 10 minuutjes op een zacht vuurtje te laten koken (je kan er ook wat kaneel en sinaasappelschil bij doen)
  • Leg in een ovenschaal een laagje filodeeg en smeer er wat kokosvet over (door het kokosvet even te smelten is dit veel gemakkelijker). Leg er nog 1 a 2 lagen filodeeg op en dan een laag verhakselde noten. Herhaal de filodeeg-kokosvet-filodeeg-kokosvet-filodeeg-noten tot alle noten gebruikt zijn eindig met nog enkele lagen filodeeg.
  • Druk alles stevig aan en snij met een scherp mes in kleine vierkantjes (achteraf lukt dit niet meer omdat het filodeeg dan krokant is en breekt)
  • Zet 40 minuten in een oven van 180°C of tot het goudbruin is
  • Giet de afgekoelde karamel over de hete baklava en laat volledig afkoelen
  • tumblr_moyi6rl3ln1snauf4o1_1280    tumblr_moyi6rl3ln1snauf4o5_r1_1280
Share on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *