Caramel shortbread

Deze Twix-repen moest ik wel vijf keer opnieuw maken voordat we er een toffe foto van konden nemen. En dat ligt niet aan hoe fotogeniek ze zijn, maar eerder aan hun verslavingsgehalte. We bleven keer op keer teruggaan voor nog één klein extra stukje tot er enkel wat kruimels overbleven. De bodem is een krokant koekje, daarop een laag pindakaramel, gehuld in een laagje pure chocolade. Wij bewaren deze caramel shortbread repen vanaf nu in de diepvries, uit ons zicht. Dat is de enige manier om er langer dan één dag plezier van te hebben. 

Koekjeslaag:

  • 90 g vegan boter op kamertemperatuur
  • 40 g suiker of caster sugar
  • 120 g bloem
  • snuif zout
  • 1/2 kl vanille-extract

Karamellaag:

  • 50 g kokosolie
  • 150 g pindakaas
  • 100 ml ahorn
  • flinke snuif zout

Chocoladelaag: 

  • 150 g chocolade
  • 1 el kokosolie
  1. Klop de vegan boter een vijftal minuten op totdat deze licht en fluffy is.
  2. Voeg de suiker toe en meng, voeg ten slotte de bloem, het zout en vanille-extract toe en meng tot een egaal deeg.
  3. Doe het deeg in een met bakpapier bekleed rechthoekig cakeblik. Prik met een vork gaatjes in het deeg en laat het deeg tien minuten rusten in de ijskast.
  4. Bak 20 à 25 minuten aan 180°C of totdat het goudbruin begint te worden.
  5. Laat de bodem afkoelen.
  6. Meng ondertussen de kokosolie, pindakaas, ahornsiroop en zout tot een karamel.
  7. Giet de pindakaramel over de bodem en zet minstens een uur in de diepvries.
  8. Smelt de chocolade met de kokosolie au bain-marie of in de microgolf in intervallen van 30 seconden.
  9. Snijd de koekjes en karamel laag in langwerpige repen en dompel deze in de gesmolten chocolade. Bewaar deze Twix 5 dagen in de koelkast of een maand in de diepvries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *