Flapjacks

Ook al zien deze flapjacks er misschien niet spectaculair uit. Ze zijn verslavend lekker. Ik moet me elke keer ik deze maak inhouden om de hele lading niet in één keer op te smikkelen. En ook Nala, Iggy, Tijs en mijn zussen zijn enthousiast.

Traditioneel worden flapjacks gemaakt door boter en suiker in een pan te smelten tot er een soort stroop ontstaat waarin haver wordt gemengd waarna het deeg een kwartiertje in de oven wordt gebakken tot je een soort haver-mueslireep krijgt. In deze versie die ik maak zijn de boter en suiker vervangen door kokosolie, pindakaas en ahornsiroop en voegde ik een hele hoop noten, pitten en gepofte rijst toe voor extra structuur. Het laagje chocolade bovenaan maakt deze granola-achtige koekjes helemaal af. Het leuke is dat je dit recept volledig kunt maken met ingrediënten uit de verpakkingsvrije bulkwinkel. Ook handig om nog wat restjes noten te verwerken die nog achterin de kast staan want je kunt het recept gemakkelijk aanpassen aan wat je op dat moment nog in huis hebt. Vervang gerust de pindakaas door een andere notenboter of gebruik eens gojibessen of rozijnen in plaats van dadels.

Deze crunchy, stevige flapjacks zijn gemakkelijk mee te nemen en dus prima voor onderweg. Thuis bewaar ik ze in de ijskast omdat Iggy er dan net iets minder gemakkelijk bij kan. In een luchtdicht bakje kun je ze zeker een week bewaren en in de diepvries nog langer, maar zo ver zijn wij nog niet geraakt. 

  • 175 g havermoutvlokken (gebruik glutenvrije indien nodig)
  • 150 g noten, pitten of zaden
    • bv. 25 g geraspte kokos, 25 g pompoenpitten, 25 g zonnebloempitten, 50 g amandelnoten, 25 g hazelnoten
  • 130 g kokosolie
  • 100 g pindakaas 
  • 75 ml ahornsiroop of agave
  • 90 g dadels in stukjes
  • 2 el chiazaadjes
  • flinke snuif zout
  • 50 g gepofte rijst (rice crisps) of gepofte quinoa
  • 120 g pure chocolade
  1. Rooster de havermout een vijftal minuutjes in een wokpan.
  2. Voeg de noten, pitten en zaden toe en rooster deze nog heel even mee.
  3. Zet de wok op een heel laag vuurtje en voeg de kokosolie, pindakaas, ahornsiroop, dadels, chia en zout toe.
  4. Zodra de kokosolie en pindakaas zijn gesmolten mag het vuur uit.
  5. Meng nu ook de gepofte rijst onder het mengsel. Alles zou redelijk kleverig moeten zijn.
  6. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal of bakblik en druk het wat aan.
  7. Bak een vijftiental minuten op 170°C tot het goudbruin begint te worden.
  8. Haal het bakblik uit de oven en bestrooi het warme deeg met fijngehakte chocolade zodat de chocolade smelt (zet indien nodig nog 1 minuut terug in de oven).
  9. Smeer de gesmolten chocolade uit met de achterkant van een lepel en laat alles afkoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *