Rode vruchten havermout

 

Rode vruchten havermout

Na zes weken smoothiebowls in het tropische Indonesië was het even wennen aan de druilerige grijze ochtenden hier in België. Gelukkig zijn er dan grote kommen warme havermout om de pijn te verzachten. Zeker als je de havermout combineert met lekker veel fruit, kokosyoghurt, gedroogde vruchten en ahornsiroop. Minstens even lekker dan die smoothiebowls. Want uiteindelijk draait het allemaal om de toppings, toch?

Vanaf het kouder wordt, staat er hier bijna elke dag havermout op de ontbijttafel. Om het niet saai te laten worden wisselen we regelmatig af: de ene keer met vanille, dan eens met chocolade en kokos, appel en kaneel, banaan en aardbei, of met wortel en rozijnen. Deze versie met rode vruchten behoort tot onze favorieten. We hebben dan ook altijd een zak bosvruchten in de diepvries zitten. Aangezien de aardbeien, braambessen, frambozen, zwarte en blauwe bessen in de ideale oogsttijd worden ingevroren smaken ze extra lekker en zijn ze véél goedkoper dan de verse (in Colruyt kosten een kilo diepvries bosvruchten zelfs maar 2,45€) .

Ook met de toppings wisselen we meestal af. Op de foto zie je een vijgje en wat aardbeien die waren achtergebleven van de feestdagen, enkele gedroogde veenbessen en een flinke portie kokosyoghurt. Maar vaak gebruiken we ook wat granola of noten voor extra crunch of vrolijken we ons kommetje verder op met wat hennep-, chia- of lijnzaad, appelcompote, pindakaas, dadelsiroop, granaatappelpitjes, rozijnen, stukjes banaan of peer, een beetje pure chocolade..

 Wat heb je nodig voor de havermout?

 • 500 ml plantaardige melk (wij gebruiken meestal soya of amandel maar eigenlijk is de cashewmelk van alpro mijn favoriete)
 • 100gr havermout
 • 150 g rood fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen, braambessen, blauwe bessen) uit de diepvries
 • snuifje zout
 • toppings: vers fruit, soya of kokosyoghurt, agave of ahornsiroop, rozijnen, noten, pompoenpitten, kokoschips, chocoladeschaafsel, gedroogde abrikozen, dadels, vijgen, granola, cacaonibs, confituur

Hoe maak je deze havermout?

 1. Breng de (soja)melk samen met de havervlokken al roerend aan de kook.
 2. Laat een 3tal minuten doorkoken
 3. Roer de bosvruchten er onder en warm nog even verder op tot de vruchtjes ook warm zijn
 4. Doe de havermout in kommetjes en schep er flink wat kokosyogurt bij en versier met vers fruit en toppings

 

Wat is jou favoriete manier om havermout klaar te maken?

1 Comment

 • Chantal Soucy says:

  Do you have an English ( or French, or Spanish) version for this page? Thanks
  Also, can I subscribe to a newsletter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *