Sesam tahin energy bites
Zomer, hoera! Van mij mag het gerust elke dag zo lekker tropisch warm zijn. Het enige wat er onder lijdt is mijn productiviteit (hallo terrasjes) en mijn goesting om te bakken. Maar met dit super simpele receptje voor ongebakken tahin snoepjes is dat ook weer niet zo héél erg. Deze sesam energy bites zijn een grote favoriet in ons huis. Ze zijn super gemakkelijk en snel om te maken. En blijkbaar nog gemakkelijker om te eten want lang overleven ze hier nooit. Ideaal om mee te nemen naar de speeltuin, picnic, als tussendoortje recht uit de koelkast of in stukjes als topping op ijs of havermout. Ik rolde er een paar in extra sesamzaadjes en doopte er enkele in pure chocolade. Tahin en chocolade is een match made in haven, dus als je een paar minuten extra tijd hebt: zeker doen!
Hou je meer van doseren? Dan kan je ze gemakkelijk in de diepvriezer bewaren en er telkens eentje uitnemen als je zin hebt in een lekkere treat.
Sesamzaadjes zijn een bron van mineralen, vitaminen, proteïnen en onverzadigde vetten maar aangezien ze een “harde” schil hebben zijn ze ietwat moeilijker om te verteren. Gemalen sesamzaadjes, tahin dus, is veel gemakkelijker om op te nemen. Bovendien is tahin een van de producten met het grootste gehalte aan calcium. Best wel mooi meegenomen als je plantaardig eet en dus zuivel aan de kant laat staan. Kortom: super verantwoord dus deze glutenvrije, suikervrije snoepballetjes.
PS: Als je ze liever plat duwt tot koekjes of er stapelbare blokjes van maakt dan kan dat natuurlijk ook. Boetseer er van mijn part op los! 😉
Wat heb je nodig voor deze tahin energy bites?
- 240gr havermout (fijn gemalen in blender tot een grof meel)
- 120gr kokosrasp
- 3eetlepels tahin
- 3eetlepels notenboter bv. cashewboter of pindakaas
- 250ml ahornsiroop of agave, rijstsiroop
- scheutje vanille extract of 1 halve koffielepel vanillepoeder (geen vanillesuiker)
- snuif zout
- optioneel: extra sesamzaadjes of 50gr pure chocolade
Hoe maak je deze sesam tahin bliss balls?
- Meng de haver, kokos, zout en vanille in een foodprocessor of blender
- Voeg de andere ingrediënten toe en blend tot je een kleverig deeg krijgt. Indien nodig kan je nog een extra eetlepel ahorn of water toevoegen om het beter te laten plakken
- Maak balletjes, koekjes of vrolijke figuurtjes van de deeg en rol ze desgewenst in wat extra sesamzaadjes of gesmolten pure chocolade
- Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast of diepvries
1 Comment
hallo,
allereerst complimenten voor je mooie site en prachtige foto ‘s. ik heb je pas recent ontdekt maar zie veel lekkers. sinds kort heeft mijn zoon een vriendin die vegan leeft en eet en zij is een bron van inspiratie.
ben op zoek naar een ander soort recept nu maar kwam deze balletjes tegen en vraag me af of de havermout niet eerst ook gebakken moet worden of is deze voorgestoomd? ik heb altijd havermout in huis omdat ik pap ervan lekker vind maar moet die wel altijd een aantal minuten koken. een andere mogelijkheid is misschien brinta want die kan zelfs met koude melk klaargemaakt worden.
fijne dag nog