250gr volkoren bloem, 125gr bruine suiker, 100gr kokosvet (of plantaardige olie of margarine), 150ml rijstmelk, 1a2 appels, 1koffielepeltje kaneel,1/2e kl gember poeder, mespunt nootmuskaat, mespunt witte peper, (de hoeveelheid van de kruiden zijn naar smaak) half zakje bakpoeder, een snuif bicabonaat,beetje zout, scheutje appelazijn
- vetstof mengen met rijstmelk en appelazijn (indien nodig op laag vuurtje even laten smelten)
- Bloem, suiker, bakpoeder, bicarbonaat, kruiden en zout mengen
- de natte bij de droge ingrediënten gieten
- Alles goed roeren (niet langer dan nodig is)
- Indien nodig nog soyamelk toevoegen – Het deeg mag redelijk lopend zijn (tussen droog koekjesdeeg en pannenkoekenbeslag)
- Groot bakblik bekleden met bakpapier en deeg erin gieten
- Appeltjes in stukjes snijden en mengen met nog een beetje kaneel
- Kaneelappeltjes schuin in het deeg stoppen
- 50 min aan 180°C in de oven
- 25 g vegan margarine , plus extra for greasing
- 3 dessert apples
- 195 g muscovado sugar
- 180 g plain flour
- 1 teaspoon bicarbonate of soda
- 1½ teaspoons mixed spice
- 80 ml sunflower oil
- 1 tesapoon vinegar
- 1 lemon
- 85 g walnuts
Method
- Preheat the oven to 180ºC/gas 4 and grease and line the base of a 23cm square cake tin.
- Core and coarsely grate 2 of the apples and finely slice the remaining apple.
- Melt 85g of the sugar and the margarine in a pan, then pour into the prepared tin. Top with the sliced apple in a single layer.
- Combine the flour, 110g of sugar, the bicarbonate of soda and mixed spice in a bowl. In a separate bowl, combine the oil, 180ml water, the vinegar, grated apple and lemon zest. Mix the dry ingredients with the wet, quickly but thoroughly.
- Roughly chop and stir in the walnuts, then pour over the layer of apples in the cake tin.
- Bake for 30 minutes, or until a skewer comes out clean. Leave the cake to cool for 5 minutes before turning out.