upside down applecake

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

250gr volkoren bloem, 125gr bruine suiker, 100gr kokosvet (of plantaardige olie of margarine), 150ml rijstmelk, 1a2 appels, 1koffielepeltje kaneel,1/2e kl gember poeder, mespunt nootmuskaat, mespunt witte peper, (de hoeveelheid van de kruiden zijn naar smaak) half zakje bakpoeder, een snuif bicabonaat,beetje zout, scheutje appelazijn

  • vetstof mengen met rijstmelk en appelazijn (indien nodig op laag vuurtje even laten smelten)
  • Bloem, suiker, bakpoeder, bicarbonaat, kruiden en zout mengen
  • de natte bij de droge ingrediënten gieten
  • Alles goed roeren (niet langer dan nodig is)
  • Indien nodig nog soyamelk toevoegen – Het deeg mag redelijk lopend zijn (tussen droog koekjesdeeg en pannenkoekenbeslag)
  • Groot bakblik bekleden met bakpapier en deeg erin gieten
  • Appeltjes in stukjes snijden en mengen met nog een beetje kaneel
  • Kaneelappeltjes schuin in het deeg stoppen
  • 50 min aan 180°C in de oven
  • 25 g vegan margarine , plus extra for greasing
  • 3 dessert apples
  • 195 g muscovado sugar
  • 180 g plain flour
  • 1 teaspoon bicarbonate of soda
  • 1½ teaspoons mixed spice
  • 80 ml sunflower oil
  • 1 tesapoon vinegar
  • 1 lemon
  • 85 g walnuts

Method

  1. Preheat the oven to 180ºC/gas 4 and grease and line the base of a 23cm square cake tin.
  2. Core and coarsely grate 2 of the apples and finely slice the remaining apple.
  3. Melt 85g of the sugar and the margarine in a pan, then pour into the prepared tin. Top with the sliced apple in a single layer.
  4. Combine the flour, 110g of sugar, the bicarbonate of soda and mixed spice in a bowl. In a separate bowl, combine the oil, 180ml water, the vinegar, grated apple and lemon zest. Mix the dry ingredients with the wet, quickly but thoroughly.
  5. Roughly chop and stir in the walnuts, then pour over the layer of apples in the cake tin.
  6. Bake for 30 minutes, or until a skewer comes out clean. Leave the cake to cool for 5 minutes before turning out.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *