
Brownie
Super fudgy en smeuïg. Alsof je je lievelingspot choco leeg lepelt, maar dan met een paar noten ertussen en een krokant korstje bovenaan. Mega verslavend, supersnel te maken en geen gekke ingrediënten. In mijn woordenboek is brownie trouwens niet hetzelfde als een chocoladecake. Noem me op het vlak van brownies gerust veeleisend. Hoe smeuïger en chocoladeachtiger hoe beter, behalve de bovenkant en de randjes want die mogen zo een beetje krokant zijn. En ik hou ook van stukjes: hazelnoten, stukjes chocolade, pecans of walnoten. Hoe meer, hoe beter. Deze brownie is zo fudgy dat je hem het best recht uit de ijskast eet.
- 30 g cacao
- 75 g pure chocolade
- 80 g kokosolie
- 1/3 kl zout
- 125 ml hete straffe koffie
- 200 g suiker (witte, rietsuiker of palmsuiker)
- 1 el vanille-extract
- 130 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 75 g noten (ik gebruikte hazelnoten en walnoten)
- 100 g chocolade in grove stukken
- optioneel: 1/2 kl instant espressopoeder
- Meng de cacao, chocolade, kokosolie en zout in een kom en giet er de warme koffie over.
- Meng alles tot een glad deeg en voeg de suiker en vanille toe. Laat even afkoelen (+/- 10 min.).
- Meng er de bloem en het bakpoeder onder tot je een egaal deeg krijgt.
- Schep er de noten en chocolade onder.
- Giet het beslag in een bakblik (ik gebruik meestal bakpapier) van ongeveer 20 cm op 20 cm, afhankelijk van hoe dik je je brownies wilt.
- Bak de brownies ongeveer 22 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. De bovenkant moet glanzen maar het mag nog niet compleet doorbakken zijn. Laat volledig afkoelen voor je het in stukken snijdt. Ik zette die van mij een nachtje in de koelkast maar 2 uren zou normaal gezien voldoende moeten zijn.