Vegan kerststronk

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Vegan kerststronk

Ho ho ho. Het was januari, ik knipperde even met mijn ogen en plots is het al kerst. Een gekke kerst dit jaar want eentje zonder grote familiefeesten, maar iedereen in zijn eigen bubbel of kerngezin.

Maar gelukkig wel met lekkers. Deze kerststronk is niet alleen super lekker, hij is ook gemaakt met allemaal producten uit de Oxfam wereldwinkel en daardoor extra (h)eerlijk.

Wat heb je nodig voor deze vegan kerststronk?

  • 125ml (plantaardige) melk
  • 1/2 el appelazijn
  • 120gr bloem
  • 60gr cacao
  • 150gr  muscovado, palm- of rietsuiker
  • 1/2 el bakpoeder
  • 1/4 kl baksoda
  • flinke snuif zout
  • 1el vanille aroma
  • 125ml hete straffe (Fairtrade) koffie
  • 90 ml neutrale olie zoals kokos of zonnebloemolie
  • 400ml (plantaardige) opklopbare room (bijvoorbeeld alpro)
  • 150gr OXFAM bite to fight chocolade
  • 2 el palmsuiker
  • 50 gr chocolade geschaafd als decoratie

 

Hoe maak je deze vegan kerststronk?

Bereidingstijd: 25min + 25 minuten bakken + 3 uur afkoelen

  1. Meng de melk met de azijn en zet even aan de kant
  2. Meng de bloem, cacao, suiker, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar
  3. Giet er de vanille, hete koffie, olie en melk bij en roer door elkaar met een garde tot een lopend maar egaal deeg
  4. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet het deeg er in en bak 20a25 minuten (afhankelijk van grote van bakvorm) in een oven aan 180°C  totdat je een prikker in de cake kan stoppen en hij er droog komt. Laat de cake afkoelen en snijd de cake in twee. Ik gebruik een breed bakblik waardoor mijn cake dun is en ik deze in de breedte kan halveren en dan de twee stukken op elkaar kan leggen. Heb je enkel een bakblik in cakevorm dan zal de cake iets langer moeten bakken en kan je hem nadien doormidden snijden.)
  5. Smelt de chocolade au bain marie of aan lage wattage in de microgolfoven laat daarna een beetje afkoelen
  6. Klop de room op met de suiker en meng er dan de chocolade onder
  7. Laat de chocomouse minstens een uurtje opstijven in de koelkast
  8. Leg een stuk cake op een serveerbod, smeer er 1/3 van de chocoladeroom over en leg het tweede stuk cake erbovenop. Bestrijk de dubbele cake met de rest van de chocoladeroom en versier met geschaafde chocolade
  9. Bewaar in de koekast
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *