Vegan poffertjes

Vegan poffertjes

Woensdagen & pannenkoeken: never change a winning team. Ook niet tijdens de grote vakantie.

Maar tegelijkertijd is er ook niets leuker dan wat te spelen met tradities, toch? Vandaar deze keer geen grote pannenkoeken  want daarvan staan er al voldoende receptjes op mijn blog zoals deze fluffy pancakes, snickers pannenkoeken, appel&chia pannenkoekengroentepannenkoekjes en  blueberry pancakes. Deze keer maakte ik mini pannenkoekjes, olé.

Vegan pannenkoeken bakken is eigenlijk poepsimpel. In principe heb je genoeg met wat bloem, water, een tikje bakpoeder en wat olie om ze in te bakken. Al worden ze wel lekkerder als je een plantaardige melk (of bier) gebruikt ipv water en ze kleuren mooier als je er ook een beetje suiker aan toe voegt. Ik maakte deze poffertjes met twee eetlepels amandelmeel voor een extra rijke smaak, de lijnzaadmix zorgt er dan weer voor dat de pannenkoekjes zeker goed binden. En verder zijn er nog een aantal trucjes waar je rekening mee kan houden.

Zoals: lui zijn is een zegen! Het is alsof je pannenkoeken-beslag je duidelijk wil maken dat té ijverig zijn op een zondagochtend of woensdag namiddag helemaal niet nodig is. Je pannenkoeken worden namelijk taai als je het deeg te lang mixt. Meng je beslag dus rustig, traag en zéker niet te lang.

Daarnaast, lijkt het alsof ik mooiere pannekoekjes krijg als ik mijn deeg even laat rusten in de ijskast. Een tiental minuutjes is genoeg. Door het deeg te laten rusten, kan de bloem goed al het vocht opnemen en zullen de pannenkoekjes minder gemakkelijk scheuren of kleven tijdens het bakken.

Tenslotte, laat ik mijn pan altijd eerst zachtjes opwarmen voor ik de olie en het beslag er in doe. Anders koelt de pan te snel af van het koude deeg en heb je meer kans op kleven. (Al help het natuurlijk ook om een goede anti-aanbakpan te gebruiken).

Kortom, zoals Opium in de jaren ’90 ooit zei: “Doe me zacht, doe me heet, doe me goed.”

 

Wat heb je nodig voor deze vegan poffertjes?

 • 100gr bloem
 • 25gr amandelmeel
 • 1 el gemalen lijnzaad of chiazaad 10 min geweekt in 4 el water
 • 250 ml amandelmelk
 • 2el vanillesuiker (of rietsuiker + 1 el vanille extract)
 • 60gr appelmoes
 • een mespunt zout
 • 1kl bakpoeder
 • Neutrale olie om te bakken bv kokos, arachide of zonnebloemolie

Hoe maak je deze vegan poffertjes?

 1. Maak het lijnzaad/chia-ei door de gemalen zaadjes tien minuten in het water te laten weken
 2. Weeg en meng ondertussen de bloem, amandelmeel, vanillesuiker, zout en bakpoeder
 3. Voeg de melk en appelmoes toe aan de lijnzaad-mix
 4. Roer voorzichtig de natte ingrediënten onder de droge
 5. Laat het beslag 1à minuten rusten in de ijskast
 6. Verwarm een el olie in een pan op een matig vuur
 7. Eens de pan warm genoeg is kan je de poffertjes beginnen bakken (dit gaat gemakkelijk met een meloen-lepel of een kleine ijs-schep)
 8. Bak ze een 2 a 3 tal minuutjes en draai de pannenkoekjes om eens er belletjes verschijnen vanboven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *