Plantaardige rode biet pannenkoeken
Okee, okee ik beken: ik ben een pannenkoeken-fan. Ik eet ze graag hartig, ik eet ze graag zoet, ik heb ze graag dik en fluffy en ik heb ze graag dun en groot, ik eet ze graag gloeiend warm recht uit de pan of decadent overladen met ijs en chocoladesaus. Zolang ze plantaardig zijn is het voor mij allemaal goed.
Ik las vandaag een artikel over millenial pink dat afsloot met het volgende besluit:
As for the enduring popularity of millennial pink, it’s also worth remembering that, for the millennial generation, little is positive at the moment. American politics is a mess, millennial debt is climbing, the newspapers are filled with stories of sexual harassment, and a woman came closer than anybody else to the White House before being beaten by someone with no experience. It’s not surprising that a color associated with innocence and uncomplicated childhood has held a strong position in the public consciousness for so long. Millennials are increasingly redefining what it means to be a grown-up in a seriously troubled world. Sometimes, we all want to be soothed — and what better way to do that than looking at Instagrams of a mid-century modern pink velvet settee.
Als we onszelf dan toch willen troosten met pastel roze truien, kussens en kousen, waarom dan niet ineens all-the-way gaan met roze pannenkoeken, hét symbool van een onbezorgde woensdagnamiddag zonder verplichtingen, politieke verwarring of klimaatproblematieken. De moeilijkste keuze bij een pannenkoek was die tussen bruine suiker of siroop. Heerlijk toch?
Ik dit geval maak ik die keuze ineens een tikkeltje moeilijker door er enkele opties aan toe te voegen.Wat dacht je van een rode bieten pannenkoek met een laag choco en schijfjes banaan OF eentje met rode vruchten compote/confituur en platte kaas alternatief (alpro go on, of van provamel of abbot kinneys). Of eet ze zoals de foto’s hartig met een veggie spread (bijvoorbeeld humus of deze simpele witte bonen dip), een portie fijngesneden rauwe groenten: in de winter bijvoorbeeld geraspte knolselder, wortels, fijn gesneden rode kool en een paar schijfjes rauwe appel of in de zomer fijn gesnedenen courgette, paprika, asperges, venkel, vijgen, tomaten.. en werk af met tahini sausje (2 el tahin+ sap van half limoentje+ snuif zout +2 el water en optioneel ook 1 el agave siroop).
Deze pannenkoeken blijven in de ijskast enkele dagen goed. Als het snel moet gaan, moet je ze enkel even opwarmen, vullen en klaar. Deze jongens bevatten groenten en kikkererwtenmeel (+proteïnen). Dus zelfs al vul je ze alsnog met een een laag kinnekessuiker, dan nog zijn ze redelijk gezond. En wees gerust: de bietjes geven vooral een mooi kleurtje, maar proef je niet echt. Op en top kindvriendelijk dus.
Wat heb je nodig voor deze vegan pannenkoeken?
- 150gr bloem (ik gebruik vaak haverbloem, maar je kan ook rijstebloem, gewoon witte of speltbloem gebruiken)
- 75gr kikkererwtenmeel
- 100gr geschilde rode biet
- 1 el bakpoeder
- 250 water
- 250 ongezoete plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk) of water
- snuif zout
- olijfolie om te bakken
Hoe maak je deze rode biet pannenkoeken?
- Mix alle ingredienten in een blender
- Laat het deeg een tiental minuten rusten (hierdoor bindt het beter en heb je meer kans op hele pannenkoeken.)
- Bak in een beetje olijfolie in een pan, draai de pannenkoek om als de bovenkant niet meer nat is