Vegan Speculaas

Speculaas is misschien wel het eerste dat ik ooit heb leren bakken. Zo heerlijk om met je handen in het deeg te zitten kneden. En daarna de geur van kaneel en speculaaskruiden die heel het huis zo heerlijk laat ruiken naar Sinterklaas en gezelligheid. Als je het deeg dun uitrolt, krijg je krokante speculaasjes. Laat je het wat dikker, dan blijven ze een tikje mals vanbinnen. Speculaas is trouwens het kruidige broertje van speculoos, dat meestal alleen kaneel bevat. 

  • 1 el chia
  • 45 ml water
  • 100 g bruine suiker of palmsuiker
  • 90 g vegan boter of kokosolie
  • 200 g bloem
  • 1/2 kl bakpoeder
  • 1 kl kaneel
  • 1/4 kl nootmuskaat
  • 1/4 kl gemberpoeder
  • 1/4 kl kardemom
  • 1/4 kl zout
  • optioneel: geschaafde amandelen
  1. Roer de chiazaadjes door het water en laat tien minuten staan.
  2. Kneed dan alle ingrediënten tot je een stevig deeg krijgt.
  3. Laat het deeg minstens een half uurtje rusten in de koelkast.
  4. Rol het deeg uit en maak koekjes in je favoriete vormen.
  5. Leg de koekjes op een bakpapiertje (ze zetten nog een beetje uit dus leg ze niet té dicht bij elkaar). Als je wilt, kun je er wat geschaafde amandelen over strooien. 
  6. Bak ongeveer 15 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn in een voorverwarmde oven aan 180°C.

Dit recept komt uit mijn boek PLANTENETERS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *