Vegan speculaasjes

Speculaasjes

Oké, oké, ik geef het toe. Deze post komt ruimschoots te laat. Aangezien het toch wel écht de bedoeling was om deze kerstboom koekjes al voor kerst op de blog te hebben. Maar de voorbije weken deed ik niets liever dan in de donkere oogjes van mijn kersverse baby kijken, dus mijn laptop openklappen kwam er eigenlijk niet vaak van. Gelukkig smaken deze speculaasjes ook na de feestdagen heel erg goed. En als je ze in de vorm van een kuikentje snijdt, kan het ook nog even goed voor pasen, toch? haha. Al heb je natuurlijk eigenlijk totaal geen reden onnodig om deze koekjes te bakken want ze zijn op zichzelf al verslavend lekker. Gewoon écht lekkere krokante speculaasjes die je huis doen ruiken naar kaneel, nootmuskaat en gember. mmhmmm

Mailen en computeren kwam er dan wel niet veel van de voorbije weken. Maar gezellig huiselijk in de keuken mijn oven vol lekkers stoppen, lukte gelukkig nog wel. Prioriteiten, weet je wel. Mijn bak enthousiasme werd natuurlijk ook aangewakkerd omdat ik voor het eerst in mijn leven een nieuwe oven heb. De vorige had ik al tien jaar en was al tweedehands toen ik hem in gebruik nam. Dus een nieuw exemplaar was geen overbodige luxe. 🙂 En toen ik las dat deze Indesit oven zelfreinigend is, was ik helemaal verkocht. Want met een pasgeborene én een kleuter in huis, komt elke vrije minuut wel van pas. Dat deze oven een speciale bodem heeft waar je water in kan doen, is ook handig om brood een extra krokant korstje te geven. Een aantal jaar geleden bakte ik een paar keer per week zelf broodjes dus misschien wel dé moment om deze gewoonte terug op te nemen.

Wat heb je nodig voor deze vegan speculaasjes?

 • 1el chia
 • 45ml water
 • 100gr bruine suiker of palmsuiker
 • 90gr vegan boter of kokosolie
 • 200gr bloem
 • 1 kl kaneel
 • 1/4 kl nootmuskaat
 • 1/4 kl gemberpoeder
 • 1/2kl bakpoeder
 • 1/4kl zout

Hoe maak je deze koekjes?

 1. Roer de chiazaadjes door het water en laat tien minuten staan
 2. Kneed dan al de ingrediënten tot je een stevig deeg krijgt
 3. Laat het deeg minstens een half uurtje rusten in de koelkast
 4. Rol het deeg uit en maak koekjes in je favoriete vormen
 5. Leg de koekjes op een bakpapiertje (ze zetten nog een beetje uit dus leg ze niet té dicht bij elkaar)
 6. Bak ongeveer 15 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn in een voorverwarmde oven aan 180°C

Als je wil kan je de koekjes nog versieren met wat glazuur (meng een ongeveer 30gr poedersuiker met een koffielepel amandelmelk giet dit in een spuitzakje met héél fijn tuitje of gebruik een lepeltje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *