Vegan wortelcake

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

img_3028

Vegan worteltaart

Vorige week in Barcelona zagen we in bijna elke koffiebar of bakkerijtje grote stukken worteltaart staan die naar ons knipoogden en ons toefluisterden: ‘eet ons op’. Het kon dan ook niet anders dan dat ik zodra ik thuis kwam de keuken indook om zelf ook zo een taart te bakken. 🙂

De frosting hield ik licht en luchtig door opgeklopte aquafaba te gebruiken. Heb je liever een vollere laag over je taart dan kan je in de biowinkel plantaardige cream cheese vinden en die mengen met poedersuiker tot een romige rijke frosting.

img_3008

img_3033

Wat heb je nodig voor deze vegan wortelcake?

  • 300gr bloem
  • 250gr wortels
  • 150ml zonnebloem olie
  • 200gr rietsuiker
  • 200ml amandelmelk
  • 3kl kaneel
  • halve kl nootmuskaat
  • halve kl zout
  • 3kl bakpoeder
  • (snuif bicarbonaat+ klein scheutje appelazijn)
  • optioneel 100 gr walnoten
  • Glazuur: 50ml aquafaba (= sap van een blik kikkererwten), 250gr poedersuiker, sap van halve citroen

Hoe maak je het?

  1. Meng de bloem, rietsuiker, kaneel, nootmuskaat, zout, bakpoeder, en het bicarbonaat, stukjes walnoten in een kom
  2. Meng de olie en amandelmelk
  3. Rasp de wortels  (ik blende de wortels mee met de olie en amandelmelk omdat ik lui was en dat werkte ook)
  4. Meng de droge en natte ingredienten tot een homogeen deeg
  5. Giet in een met bakpapier bekleede springvorm
  6. Bak 50min aan 180°C of tot de cake goudbruin ziet en je er een satéprikker droog kan uithalen
  7. Klop intussen de aquafaba samen met het citroensap 5 minuten stevig op tot een schuim (zoals je met eiwit zou doen)
  8. Blijf opkloppen terwijl je er beetje bij beetje de poedersuiker aan toevoegt tot je een zoete luchtige maar toch ook stevige (niet vloeibaar) glazuur krijgt
  9. Laat de cake eerst afkoelen voordat je de glazuur er over giet

img_3004

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *