Worteltaart-havermout
Dit gebak smaakt naar worteltaart maar is toch helemaal gezond en ontbijt-vriendelijk. Deze havermout wordt gezoet met appels en gedroogd fruit. De wortels en appels houden de havermout smeuïg, terwijl de gehakte amandelen en pompoenpitten zorgen voor een crunchy bovenlaagje. Perfect comfortfood als ontbijt: warm, simpel, ruikt lekker, én zonder te veel geraffineerde suikers en vetten zodat onze maag even kan rusten na al die kerstoverdaad.
Wat heb je nodig?
- 3 appels
- 4 wortels
- 150 gr haver
- 100 gr gedroogd fruit (ik gebruikte enkele gedroogde abrikozen en dadels maar je kan ook rozijnen of vijgen gebruiken)
- 300 ml amandelmelk (ik gebruikte die van provamel want die is bio en ongezoet)
- half koffielepeltje speculaaskruiden
- flink mespunt zout
- 50gr amandelen
- 50gr pompoenpitten
- paar eetlepels ahornsiroop
Hoe maak je het?
- Hak de geschilde wortels, twee en halve appel en het gedroogde fruit fijn met de blender (je kan de wortels en appels natuurlijk ook raspen)
- Meng er de speculaaskruiden, haver, zout en amandelmelk onder
- Doe dit mengsel in een ovenschaal
- Hak de amandelen en pompoenpitten pitten grof en meng er de ahornsiroop onder
- Doe de noten op het wortel-haverdeeg en steek er hier en daar nog wat schijfjes appels (van de overgebleven halve appel) in
- Bak 40 minuten aan 180°C (baktijd hangt af van de grote van je ovenschaal. Als het deeg dikker is zal het iets langer moeten bakken)