Zelfgemaakte choco

IMG_8395

Als kind was ik verslaafd aan choco. Mijn zussen en ik aten minstens 1 pot choco per week. Tenzij we in onze ontbijtgranen fase zaten, dan smikkelden we bijna een pak kwaakie’s (crunchy’s met chocolade) per dag. Gelukkig is die gewoonte rond mijn pubertijd uit zichzelf verdwenen. Ik kan me zelfs niet herinneren dat ik op die tien jaar dat ik ondertussen alleen woon ooit al zelf een pot choco heb gekocht. Al moet ik nu wel bekennen dat deze zelfgemaakte choco het niet lang heeft overleefd hier in huis. Niet eens lang genoeg om er mooie foto’s van te maken. (Als je goed kijkt zie je dat de pot nog maar halfvol is.) Hij wordt dan ook lekker smeuïg als je hem in warme havermout doet, smelt heerlijk weg op versgebakken pannenkoeken, hemels als je een eetlepel mee blend in een bananenijsje of chocolade milkshake, stevig genoeg als vulling tussen koekjes, als smeersel op (bananen)brood of gewoon stiekem smullen met de lepel uit de pot. 

Gelukkig is deze choco wel een pak gezonder dan degene die je in de winkel kan vinden. Hij is vrij van geraffineerde suiker, smaakversterkers, bewaarmiddelen, slechte vetten en melkproducten. Op de koop toe is hij ook nog eens heel gemakkelijk te maken.

IMG_8380

Dadels, notenmelk, cacaopoeder, notenboter, zout + blender

  • Week ongeveer 200gr dadels minstens 1 uur in 1 dl notenmelk (bv. amandelmelk, hazelnootmelk of kokosmelk)
  • Blend de dadels en notenmelk met een flink mespunt zout, 5 opgehoopte eetlepels cacaopoeder en 4 eetlepels notenvetstof naar keuze: kokosolie, amandelboter, hazelnootboter, cacaoboter, pindakaas, gemengde notenpasta… Ik gebruikte 2 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel pindakaas en 1 eetlepel cacaoboter

Het leuke aan dit recept is dat het eigenlijk niet echt een recept is. Je kan het namelijk heel goed aanpassen naargelang je eigen voorkeur en voorraad. En lekker experimenteren is gewoon een extra excuus om het keer op keer opnieuw te maken. 

2 Comments

  • Ann says:

    Wat een leuke blog zeg! Net via de Knack ontdekt! Ik heb ook een goed recept voor zelfgemaakte choco. Tip: mix ineens een grote voorraad hazelnoten, dat blijft “eeuwig” goed. Dan kun je altijd op twee minuten tijd ‘verse choco’ maken: gewoon de rest van de ingrediënten door wat van je hazelnootpoeder mengen, en klaar! liefs, Ann
    http://deluievegetarier.com/hazelnootpasta/

  • Helene says:

    Leuke recepten hoor! Danku om dit met ons te delen. Pluspunt dat gezondheid voorop staat in veel recepten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *