1 maand verpakkingsloos: winkelen

 img_1657

Zero waste-challenge

Een dikke drie weken geleden startte ik aan de uitdaging om een maand lang niets te kopen met plastic verpakkingen. Dit met de bedoeling om me nog nét iets bewuster te maken van hoeveel sluikplastic er toch elke keer weer mee naar huis komt. Vooral het plastic dat maar één keer gebruikt wordt is dramatisch. Denk dan aan plastic zakjes, wegwerp bekers, rietjes, pet-flessen, apart verpakte koekjes.. Volgens schattingen zal er tegen 2050 meer plastic in de zee zitten dan vis. Er zijn momenteel al vijf plastic eilanden in de oceanen, sommigen ter grootte van Europa en ze blijven groeien. Die vissen hebben daar ondertussen echt de buik van vol. Jammer genoeg vaak letterlijk. Dus het wordt tijd om even stil te staan bij de manier waarop we omgaan met plastic.

1 maand cold turkey dus. Hoe bracht ik het er tot nu toe vanaf?

voorraad

Misschien verwachtte ik te veel van een supermarkt. Zoals dat ze zouden kiezen voor duurzaam en ecologisch, voor eerlijke handel en milieuvriendelijke producten. Maar een supermarkt is en blijft een supermarkt. En net zoals dat je als vegetariër niet veel kan gaan zoeken bij de slager, kan je als verpakking-vermijder ook niet veel vinden in de reguliere winkels.

Zo moet ik bekennen dat ik de eerste twee weken niet eens naar de supermarkt ben geweest. Verpakkingsvrij winkelen werd al gauw helemaal niet winkelen: ik deed een grote kuis in mijn voorraad-kasten en maakte vanalles met de linzen, havermout, bloem en kikkererwten die ik nog in huis had. En ik had/heb véél in huis: een heel schap bokalen én keukenkastenvol bikken en zakje en pakjes. Een beetje valsspelen want veel van die voorraad zat eerst wél in plastic voor ik hem mooi in mijn bokalen deed. Maar aangezien ik er van uit ga dat het beter is om voedselverspilling tegen te gaan en eerst mijn kasten leeg te eten, ben ik toch maar op die manier gestart.

tumblr_n2dha2icck1snauf4o2_1280-2

Fruit en groenten haalde ik dan weer in de buurtwinkeltjes een paar straten verder en op de markt. Ik woon in het kleurrijke 2060 (Antwerpen) en één van de grootste voordelen hiervan zijn de talrijke marrokaanse winkeltjes die je bijna op elke straathoek kan vinden. “Hoezee!” voor al hun dealtjes en scherpe prijzen. “Oh nee!” voor hun vriendelijkheid die zich al te vaak uit in het overdreven gebruik van pastic zakjes. Ik moet bijna elke keer toekijken hoe ze de klanten voor mij ‘verder helpen’ met elke citroen of busseltje munt in een apart zakje te stoppen. En keer op keer krijg ik een verbaasde blik als ik mijn stoffen tasjes boven haal en zeg dat ik geen plastic zakjes nodig heb omdat ik aan het milieu denk 🙂 Maar goed: in elk geval hebben ze er geen apart verpakte komkommers en paprika’s. Dat is toch al iets.

img_2241

En gelukkig zijn er steeds meer ecologische alternatieven:

In de biowinkel hebben ze een bulk-afdeling en ook in de verpakkingsloze winkel Robuust kan je je eigen herbruikbare verpakkingen of papieren zakjes vullen met noten, linzen, muesli, bloem, soya-gehakt, snoep, koekjes, gedroogde kruiden.. En op zich valt het best mee om voor je vertrekt even wat linnen zakjes, en een paar bakjes in de fietszak te stoppen. Een gewoonte die je heel snel aanleert. Extra voordeel van bulk: het is een stuk gemakkelijker om precies de hoeveelheid die je nodig hebt in je potje te scheppen waardoor je verspilling voorkomt. Ik haalde er deze week een kilo rode en zwarte linzen, groffe havermout om zelf granola te maken, kokoschips, zonnebloempitten en soya gehakt.

zero waste challenge

Hier in Antwerpen heb je sinds enkele jaren MARTA-markten: een boerenmarkt met allemaal lokale producten. Maar ook op de normale markten vind je meestal alles -noten, kruiden, kaas, vlees, brood, vis, groenten, fruit..- zonder verpakkingen. Ik probeer op vrijdag namiddag zo vaak mogelijk naar de markt op de Desguinlei te gaan. Als je erheen gaat zonder boodschappenlijstje en je laat leiden door de aanbiedingen van de dag, kom je met twintig euro ruimschoots toe voor een week. Echt prima prijzen daar.

Zie je er tegen op om elke week op de markt te moeten uitpluizen wat de beste koopjes zijn van het moment? Bestel dan online of laat de boeren zelf beslissen en koop een groentenpakket. Boeren en buren heeft ondertussen een aantal afhaalpunten in de stad waar je wekelijks je online bestelde goederen kan halen, maar ook het herdershof  biedt op verschillende plaatsen pakketten met streekgebonden biologische seizoen producten aan. Krijg je je bio-producten liever aan huis geleverd dan zit je goed bij Efarmz, een online biowinkel met een focus op locale seizoensgebonden producten waar je naast groenten en fruit meteen ook broden, pasta, olie, koekjes en chocolade kan bestellen.

fruitstash

Ik moet toegeven dat ik het op het eerste zicht soms moeilijk heb met het prijskaartje. Je moet er net iets meer moeite voor doen én het is vaak duurder: dat klinkt niet meteen als een win-win. Maar hou er rekening mee dat de prijs van al dat overtollig afval ooit sowieso zal moeten betaald worden. En terwijl ik dit schrijf, ligt mijn dochtertje vredig naast me te slapen. Ze wordt deze week vijf maanden oud -piepjong dus- en ik hoop met alles wat ik heb dat zij niet de dupe zal moeten zijn van de korte termijn keuzes die wij nu maken.

Daarnaast kan je door minder verwerkte producten te kopen uiteindelijk ook veel uitsparen. Zelf hummus, choco, koekjes, veggie-burgers, granola of melk maken vraagt dan misschien wel een klein beetje meer tijd maar mits wat planning (en een goede diepvries) valt dat best wel mee. Zo weet je ineens ook wat er overal in zit (eindelijk geen gekke E-nummers meer). En de extra portie voldoening krijg je er gratis bovenop.

tumblr_muw53dIMvk1snauf4o4_r1_1280

KORTOM

REFUSE: Koop geen apart verpakte paprika’s of gepelde-en-in-pastic-folie-gewikkelde-bananen (ja hoor, dat bestaat!). Ook appels op een issomo-schaaltje zijn een no-go. Is er een ecologischer minder-verpakt alternatief? Kies dan daarvoor.

REDUCE: Sommige producten zijn moeilijk onverpakt te vinden, denk dan aan tofu, yoghurt, chips..  Koop deze dan in grote verpakkingen en vermijd individueel verpakte porties. Yoghurt smaakt hetzelfde als hij uit een pot van 500ml of uit een klein potje van 125ml komt.

RECYCLE: Sorteer. Papier&karton/PMD/GFT/GLAS/REST. Soms lijkt het alsof wij de enige zijn in de straat die groenten&fruit afval sorteren. Eens je er aan gewend bent kost het echt niet zo veel extra moeite meer.

RE-USE: Gebruik herbruikbare zakjes. Leg er enkele in je auto, je fietszak, stop er ééntje in je handtas (je hebt nylonzakjes die super compact zijn) zodat je altijd een zakje bij hebt in het geval van nood. Moest je ze toch zijn vergeten kan je misschien een kartonnen doos uit de winkel gebruiken? Ook bokalen van confituur of kriekjes kan je hergebruiken als lunchbox, om je in bulk gekochte noten&linzen in te bewaren of sorteerbakje voor kleine prulletjes.

USE: Kijk af en toe eens je voorraad-kasten na en zorg ervoor dat je niet te veel moet weggooien. Verwerk kliekjes in nieuwe gerechten of eet ze de dag erna als lunch (uit een bokaal). Klinkt logisch en dat is het ook.

CHOOSE WISELY: Als je een pak veggie-burgers koopt om de avond zelf op te eten, koop dan het pak dat het snelst vervalt anders blijft de supermarkt ermee zitten. Hetzelfde geldt voor bananen: Iedereen wil de mooiste tros waardoor de enkele bananen vaak blijven liggen en moeten worden weggegooid. En koop je groenten om in de soep te draaien? Neem dan eens die lelijke wortel of kromme komkommer mee.

img_1660

En dan maar hopen dat het aanbod de vraag snel volgt en we binnenkort overal, ook in de standaard winkels, duurzamere keuzes zullen kunnen maken.

Hebben jullie zelf ook nog tips? Deel ze gerust hieronder!

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *