3 X alternatief voor hummus

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

 

3 alternatieven op hummus

Ik hou van hummus: het is lekker, voedzaam, veelzijdig en gemakkelijk om te maken. Maar aangezien ik ook van afwisseling hou, moeten mijn geliefde kikkererwten soms wijken voor andere bonen: in dit geval de kneusjes onder de peulvruchten. Witte bonen worden soms nogal snel afgedaan als de arme-mensen-boontjes, waarschijnlijk omdat zo goedkoop zijn, maar zijn perfect om te gebruiken in spreads. Eigenlijk zelfs gemakkelijker dan kikkererwten omdat ze wat zachter zijn waardoor je op luie dagen de blender gewoon in de kast kan laten staan en ze gewoon kan pletten met een vork. Lekker rustiek, toch?

Om het extra gemakkelijk te maken hou ik de ingrediënten ook uiterst simpel: geen look of tahin, gewoon scheutje olie, wat zout en een paar druppels citroensap zijn voldoende voor de basic versie. Wat meer zin in kleur? Plet er dan ook nog eens een hoop erwten en een handvol munt onder en je hebt een frisse groene spread die overheerlijk is tussen een club sandwich, op een toast of met wat dipgroenten.

Tenslotte heb ik er ook nog het recept van een dille mayonaise bij gezet. Wij aten hem bij gebakken krielaardappeltjes, zoete aardappel frieten, bij een bloemkool salade en sopten er ons brood in. Voor een veel te lange tijd dacht ik dat zelf vegan mayo maken onbegonnen werk was, gedoemd om te mislukken. En de plantaardige versies die ik in de biowinkel kocht vond ik veel te zoet. Totdat het fenomeen aquafaba ten tonele verscheen. Het vocht in een bokaal of blik kikkererwten dat je normaal gezien zou weggieten, blijkt de magische sleutel tot vegan succes. Van plantaardige merengue tot chocomouse: met het kookvocht van bonen lukt het allemaal. Ik maakte in dit geval een versie met dille (en een klein beetje mierikswortel), maar ook naturel of met basilicum is deze erg lekker.

Witte bonen dip

Wat heb je nodig voor deze witte bonen dip?

  • 1 blik witte bonen
  • 1tl citoensap
  • peper en flink veel zout
  • 2 el olijfolie
  • optioneel: wat sesamzaadjes, komijn, paprikapoeder om te serveren

Hoe maak je deze witte bonen dip?

  1. Giet het blik bonen af.
  2. Plet of mix of blend (afhankelijk van hoe rustiek of hoe smeuïg je ze wil) de bonen samen met het citroensap, zout en olijfolie.
  3. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper, of citroensap toe.
  4. Doe in een kommetje en serveer met extra scheutje olijfolie

Erwtendip

Wat heb je nodig voor deze erwtenspread?

  • 1 blik witte bonen
  • 150gr erwten
  • 1 tl limoensap
  • peper en flink veel zout
  • 2 el olijfolie
  • 1el verse munt

1. Giet de boontjes af en spoel de diepgevroren erwten onder warm water tot ze ontdooit zijn (of blancheer ze 1 minuutje).

2. Mix alles fijn in een blender en breng op smaak met zout, peper en citroensap. ( voor een rustiekere dip kan je het ook gewoon pletten met een vork.)

4. Schep de spread in een diep bord en voeg naar wens extra erwten, munt en olijfolie toe.

Vegan dille mayonaise

Wat heb je nodig voor deze vegan mayo?

  • 30ml aquafaba
  • ongeveer 120ml neutrale lekkere olie – ik gebruik de laatste tijd graag lijnzaadolie omdat die mild is en veel goede omga vetzuren bevat
  • paar druppels citroensap of appelazijn
  • snuif zout
  • handvol dille
  • optioneel: beetje mierikswortel, look, mosterd of wasabi
  • alternatief: basilicum, koriander of dragon ipv dille

Hoe maak je deze vegan dille mayonaise?

  1. Doe de aquafaba, citroensap en snuif zout in een bokaaltje en zet er de staafmixer in
  2. Voeg geleidelijk aan olie toe totdat de mayo indikt (soms heb je een beetje meer olie nodig)
  3. Voeg dan ook de dille toe en mix nog een keertje
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *