Aardbeien gember shrub

Aardbeien gember shrub

Ik weet wat ik deze zomer ga drinken: aardbei-gember shrub. De versgemaakte aardbei siroop maakt het drankje heerlijk fruitig en zoet, terwijl de gefermenteerde drinking vinegar met gember en kurkuma zorgt voor pit. Je kan het een beetje vergelijken met kombucha, maar dan gemakkelijker aan te passen aan je eigen smaak.

De shrub basis kan je op twee manieren maken. Echte puristen maken hem koud door fijngesneden fruit te mengen met suiker en dan enkele dagen te laten staan voordat je het zeeft en de azijn toevoegt. Ik maak hem op de warme manier door mijn fruit even te laten sudderen in siroop en er dan even de mixer in te zetten. Dus het is even zoeken welke manier jij zelf het fijnste vind, al hangadat natuurlijk ook af van het fruit dat je gebruikt, watermeloenshrub bijvoorbeeld is het lekkerste op de koude wijze.

Hoe maak je een shrub?

  1. Fruitbasis: Je kan eender welk fruit gebruiken, ik heb zelfs al shrubs op basis van tomaat gezien. Maar aardbei is misschien wel de meest toegankelijkste. Ik maakte een siroop door 200gr suiker al kokend op te lossen in 200 gr water, en voegde er dan 700gr aardbeien aan toe. Na een kwartiertje sudderen zette ik mijn mixer er in en goot ik de aardbeien siroop in een fles. Je kan er ook voor kiezen om de azijn meteen aan de siroop toe te voegen, zo blijft de shrub mengeling langer goed. Maar ik vind het wel fijn om mijn zoet-zuur balans te kunnen aanpassen aan het moment of aan de persoon. Soms heb ik mijn shrub graag wat scherper, dan weer wat zoeter. En soms wil ik de aardbeien siroop gewoon zo, over mijn yoghurt of vanille ijs. Multifunctioneel whoehoew! Voor de koude shrub versie is het beter om een 1/1/1 verhouding te hanteren: Meng een gelijke hoeveelheid suiker en fijngesneden fruit in een kom en laat afgedekt twee dagen staan. Daarna giet je alles door een zeef en meng je de overgebleven fruit siroop met de azijn. Bewaar de shrubsiroop in de koelkast.
  2. Ik gebruik gewoon witte kristal suiker of rietsuiker aangezien die het neutraalste is kwa smaak. Maar palmsuiker of bruine suiker lijkt me dan weer heel goed te werken voor een appel of peren shrub. Minder suiker gebruiken is volgens mij geen aanrader aangezien deze ook als bewaarmiddel dient om de siroop langer goed te houden.
  3. Azijn: Aangezien er redelijk veel azijn wordt gebruikt, is het toch belangrijk om een juiste te kiezen. Ik zou ver weg blijven van de pure witte azijn aangezien deze véél te sterk is. Ik gebruikte in dit geval de gefermenteerde appelazijn met gember en kurkuma van Lima. Die is zacht van smaak en de gember zorgt voor een fijne pittige toets. Lima heeft ook drinking vinegar met granaatappel en een basis gefermenteerde appelazijn die volgens mij perfect werken in dit drankje. Maar een shrub met palmsuiker-peer en balsamicoazijn lijkt me zeker ooit de moeite. Of perzik met kardemom en een ciderazijn? Of pruimen met bruine suiker en witte wijn azijn? Wat mij betreft is deze aardbeien-gember-appelazijn shrub een heel goed vertrekpunt en ik kijk er al naar uit om deze zomer verder te experimenteren met andere combinaties.
  4. Ik vind mijn shrub het lekkerst wanneer hij heel fris is dus start ik altijd met wat ijsblokjes, daarover giet ik dan 2 porties aardbeiensiroop en 1 portie azijn en leng ik het geheel aan met bruiswater. Nog snel een verse aardbei op het glaasje en mijn zomer kan beginnen. Santé!

Voor meer shrub inspiratie, kan je altijd eens hier kijken, of hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *