Ooit wil ik een boomgaard, een kruidentuin en als het kan ook nog een stukje grond met wat groenten en frambozenstruiken enzo. Maar tot nu toe laat ons kleine stadstuintje dat niet echt toe (alhoewel: we hebben een appel-, een peren- en een vijgenboom!). En, eerlijk is eerlijk, misschien ontbreekt het me momenteel ook wat aan tijd, toewijding en geduld om urenlang te staan wroeten in den hof. Maar hoe je het ook draait of keert: het geeft wel echt voldoening om zelf iets te kweken en te oogsten. En wat je eigenoogig hebt zien groeien smaakt vaak ook eens zo lekker. Nog nooit zo n lekkere vijgen gegeten als diegene die ik deze zomer plukte van onze eigen boom.
We zijn steeds meer met gezonde voeding bezig, maar weten tegelijkertijd steeds minder van waar ons eten komt. Daar wil Caffungi met hun zelfkweekkits iets aan doen. Ik testte zo een pakketje uit en ik moet toegeven dat het echt heel leuk is om te zien hoe die oesterzwammen op een paar dagen tijd groeien tot een flinke tros. Dat het verder niet veel tijd en moeite kost en gewoon gemakkelijk ergens in de keuken kan, is natuurlijk mooi meegenomen.
Het is namelijk super simpel: je snijdt de verpakking open, je besprenkelt het twee keer per dag met water (met een bijgeleverd verstuivertje) en al na tien dagen kan je de zelfgekweekte wit-bruine, gele of roze! oesterzwammen al opsmikkelen.
Fool-proof? Dat dacht ik ook. Toch liep het bij mij de eerste keer mis. Na twee weken sproeien en geduldig afwachten, was er nog steeds geen zwammetje te zien (zelfs geen kabouterversie). Dus mailde ik de immer vriendelijke Ahad Eshaghzey, de oprichter van Caffungi, dat ik met een pech-pakket zat en mocht ik enkele dagen later een nieuwe gaan oppikken in hun hoofdkwartier. Het urban farmingbedrijf kweekt sinds een goed jaar oesterzwammen op koffiedik van omliggende koffiehuizen in de kelders van het Koninklijk Atheneum op de Rooseveltplaats in Antwerpen.
“Dat er af en toe toch eens een pakketje niet lukt, hoort bij het feit dat het een natuurlijk en biologisch product is.” stelt Ahad me gerust. Ik krijg een nieuw doosje mee en Ahad geeft me de gouden tip om de kweekkit toch maar niet al te warm te zetten. Zo gezegd, zo gedaan: Ik zet het nieuwe pakketje in de gang waar het iets koeler is, en dit keer zie ik na enkele dagen al wat beweging in de zaak. Zelfs de oude verpakking komt geheel onverwachts tot leven! Dubbel smullen dus.
Blijkbaar zijn oesterzwammen geen even grote fan van tropische temperaturen als ik. Je kan ze gerust in de keuken of living kweken, tenzij je net als ik de verwarming continu vollenbak hebt aan staan. (Schuld van mijn baby, echt waar, anders trek ik eco-bewust af en toe een extra trui en kousen aan.)
Ik gebruikte mijn dubbele portie in een winterse maaltijdsalade, op een pizza en in een wok. Ik was al langer grote fan van oesterzwammen maar deze zijn nog tien keer lekkerder dan de supermarkt variant. Ze zijn super vlezig en stevig en doordat ze niet op water zijn gekweekt, verliezen ze minder vocht en krimpen ze minder als je ze bakt.
Wist je trouwens dat een op koffie gekweekte oesterzwam, in combinatie met sojascheuten, voedzamer is dan biefstuk? Je eet dan meer proteïnen en geen vetten, suikers of cholesterol. Wie wil zo’n gezonde en lekkere vleesvervanger nu niet op zijn bord?
Ook al honger gekregen? Wie niet kan wachten tot de zelfkweekkit begint te groeien en bloeien kan ook gewoon meteen oesterzwammen kopen bij Caffungi. Ze hebben trouwens ook overheerlijke vegan falafelballetjes en pasta met oesterzwammen in. Meer info over al deze lekkerheid en de verkooppunten vind je op www.caffungi.be .
1 Comment
Leuk artikel, maar als mycoloog wil ik toch even de volgende opmerkingen maken:
– zwammen worden NOOIT op water gekweekt. De in de supermarkt verkrijgbare oesterzwam wordt in speciale kweekcellen gekweekt op basis van stro (95% commerciële productie) en is meestal een spoorloze variant, die iets minder sterk smaakt. Als een oesterzwam traag groeit door minder luchtvochtigheid (je woonkamer ipv een herfstig bos of een computergecontroleerde hangar) dan zal de smaak sowieso meer geconcentreerd zijn: gedroogde zwammen, die je ook in de handel kan vinden, smaken _enorm_ sterk.
Ten tweede is de oesterzwam echt geen vleesvervanger. Het is een eiwitrijk product – net als bonen – maar bijlange niet zo rijk als biefstuk, zelfs niet als kip. Wat de zwam daarentegen superieur maakt aan vlees is dat-ie tjokvol polysachariden en andere complexe koolhydraten zit, waarvan vele bewezen anti-bacteriële, anti-virale en kankerwerende eigenschappen bezitten. Bovendien groeit de zwam op afval, en niet op (bvb) soja geteeld in Brazilië, zoals onze varkenskoteletjes.
Geniet dus van zwammen, kweek ze eventueel zelf (er zijn meerdere kits en zelfs kweeksystemen op de markt) maar laat je door de verkopers niet teveel wijsmaken!