Courgette carpaccio

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

img_1603

img_1605

Vegan courgette carpaccio

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht ben ik alvast wat beginnen experimenteren met iets feestelijkere gerechten. Deze carpaccio van courgette kan je ofwel als een licht voorgerechtje op individuele bordjes serveren, ofwel op een grote schotel als frisse side-dish bij het hoofdgerecht. Of eet hem lekker met een stukje zuurdesembrood als lunch.

Voor wie de carpaccio-smaak te pakken heeft kan zich daarna ook uitleven met bietjes, coeur de boeuf tomaten of koolrabi..

img_1628

img_1637

Courgette is mild van smaak waardoor hij prima combineert met andere smaakmakers zoals zoete granaatappel, een vinaigrette van perensiroop&balsamico, gemarineerde tofu en zonnebloempitten.

Aangezien de courgette in dit gerecht de hoofdrol krijgt, koop je er best een lekkere. Ik heb altijd het gevoel dat bio-courgettes nét dat ietsje meer stevigheid en beet hebben dan de gewone. Door gele en groene courgettes met elkaar af te wisselen krijgt dit gerecht nog een tikkeltje meer kleur. Door de zonnebloempitten te vervangen door pijnboompitten geef je dit gerecht een iets rijkelijkere toets.

 

img_1617

 Wat heb je nodig?

  • 2 courgettes bij voorkeur 1 gele en & rode
  • halve granaatappel
  • paar takjes fijngesneden peterselie
  • 3 eetlepels zonnebloempitten of geroosterde pijnboompitten
  • 4 eetlepels gemarineerde tofu
  • 2 eetlepels peren-balsamico vinaigrette

Hoe maak je het?

  • Marineer de tofu al de dag ervoor
  • Ik gebruikte de courgette rauw maar als je hier niet van houdt, kan je deze eerst even kort blancheren of stomen
  • Snij de courgettes in dunne plakjes, dit gaat heel gemakkelijk met een mandoline
  • Schik de stukjes op een groot bord
  • Sprenkel er de gemarineerde tofu, granaatappel, zonnebloempitten en  peterselie over
  • Werk af met wat vinaigrette
  • Serveer koud

img_1620

Hoe maak je de tofu?

Ik gebruikte gevriesdroogde tofu (koya tofu). Deze kan je normaal gezien wel vinden in de biowinkel of de chinese supermarkt. Deze tofu zuigt echt als een spons alle smaken op waarin je hem marineert en behoudt toch zijn stevigheid. Moest je deze gedroogde tofu niet kunnen vinden, kan je gewone tofu gebruiken. Kies dan best voor een stevige variant of laat de tofu even uitlekken tussen een handdoek met iets zwaars er op.

  • 1 blokje gedroogde tofu of 150gr gewone tofu
  • 50 gr cashews
  • sap van een halve citroen
  • halve koffielepel zout
  • 2 el olijfolie
  • klein scheutje water (enkel als je de gedroogde gebruikt)

Verhaksel alles samen in een keukenrobot of blender tot een grof geheel (zeker niet té fijn) en laat enkele uren marineren in de koelkast

De tofu zal normaal gezien alle citroen en zout opslorpen waardoor hij best wel stevig afsmaakt. Dit is de bedoeling aangezien we heb echt zuinig als smaakmaker gaan gebruiken.

img_1639

Hoe maak je de vinaigrette?

Meng 5 eetlepels balsamico azijn met 4 eetlepels perensiroop en 3 eetlepels olie. Ik gebruikte hennepolie maar je kan zeker ook een notenolie of olijfolie gebruiken.

Deze perensiroop kan je vinden in de Albert Heyn en is gemaakt van 100%peer zonder toegevoegde suikers. Je kan natuurlijk ook een luikse stroop gebruiken.

img_1618

Laat iets weten als je deze carpaccio hebt gemaakt. Hopelijk vinden jullie het lekker!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *