Dagen zonder vlees tips

 

Dagen zonder vlees tips

Vanaf vandaag start de zesde editie van Dagen zonder vlees. En ook dit jaar lijkt het weer een recordeditie te worden: ondertussen schreven al meer dan 100.000 mensen zich in! Vind je 40 dagen zonder vlees&vis te gemakkelijk? Dagen Zonder Vlees heeft ook dit jaar een aantal extra uitdagingen in petto: minder verpakkingen, minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en meer plantaardige voeding.  Op die manier kunnen we samen onze ecologische afdruk toch al een heel stuk verkleinen.

vegan lifestyle

Hoe start je er aan?

Eigenlijk ben ik al te laat met deze post want de echte slimmerik start zijn dagen zonder vlees met een restjesfeest de avond vóór de 40 dagen. Hou een grote kuis in je ijskast en eet nog snel alle charcuterie/kaas/eieren/tomaten&aardbeien (afhankelijk van welke uitdagingen je allemaal aan gaat) op of vries ze in. Ben je een impuls-eter? Zorg dan dat de kust volledig veilig is en stop alle blikken tonijn, de zakken chips met bicky burger smaak, tv-worstjes, driedubbelverpakte koekjes… in een doos en breng de doos naar je schoonmoeder. Kortom, maak het jezelf niet te moeilijk en zorg er voor dat je de verleidingen zo klein mogelijk maakt. Ideaal gezien heb je ondertussen ook je lief, broer, moeder, hond en buur overtuigd om gezellig mee te doen zodat ook zij je niet van het rechte pad kunnen brengen.

Keuken? clean! Familie en vrienden aan je zij? Check!

Dan is het tijd om de kasten en agenda’s met lekkers te vullen. Zorg dat er genoeg groenten, fruit, vleesvervangers en snacks in huis zijn voor hongertjes die instant gestild willen worden. Hou je van zoet? Dan heb ik hier een lijst gemaakt van 20 vegan dingen die je gewoon in de supermarkt kan vinden. Geen idee wat je dan op je brood moet doen? In deze post geef ik je een aantal tips. Ik maak zo snel mogelijk werk van een lijstje met hartige vegan snacks maar in tussentijd kan je al zeker met een gerust hart voor tv kruipen met een zak zoute chips, handen vol noten, een grote kom hummus met dipgroenten, olijven, rijstwafels met notenpasta,..

Vind je het moeilijk om in de winkel te moeten letten op de seizoenen, verpakkingen en of alles wel plantaardig is? Wat ik heel handig vind zijn van die groentemanden die je kan bestellen bij enkele korte-keten organisaties zoals oa boeren&buren en Efarmz. Online vul je je winkelmandje met lokale (vaak bio) producten, of je kiest een verrassingspakket vol seizoensgroenten en een paar dagen later kan je je spulletjes oppikken in een afhaalpunt of krijg je alles aan huis geleverd. Zonder veel omwegen van boer naar bord, hetgeen er voor zorgt dat het  betaalbaar blijft. Eens je al dat lekkers in huis hebt, is het meteen ook gemakkelijker om je aan je voornemens te houden. Want al die verse bio groentjes laten verwelken zou zonde zijn, toch?

wild project

Plan als beloning ook genoeg leuke activiteiten. Dagen zonder vlees is de moment bij uitstek om op culinair vlak nieuwe dingen te ontdekken. Test eens wat nieuwe recepten uit. Online kan je op blogs en pinterest oneindig veel plantaardige ideeën opdoen en onder andere Eva vzw organiseert regelmatig kookworkshops. Kook eens veggie voor familie en vrienden, zo kun je hen ook motiveren om mee te doen. Of bezoek eens een vegan/veggie restaurant. In Antwerpen ga ik heel graag naar wild project, een charmant zaakje met verschillende kleinere seizoensgebonden gerechtjes die je dan kan delen en ook een gezellig brunch-menu met oa vegan pannenkoeken. Native is nog zo n topper. Iets duurder, maar wel allemaal bio en een tikkeltje verfijnder. Voor een snelle hap spring ik dan weer graag binnen bij de falafeltof: vooral de grote saladbar waar je zelf je pita-broodje of kommetje mee mag vullen is keer op keer een feest. Ook in Het bos hebben ze heel regelmatig veggie volkskeuken aan een zachte prijs. Voor mijn all-time favoriete vegan keuken moet je momenteel dan weer in Gent zijn: Foodstorms opent vanaf 15 maart tot 17 juni een pop-up waar je een (h)eerlijke plant-based keuken kan ontdekken in een hedendaagse setting. Nog nooit zo lekker vegan gegeten als toen ze een pop-up hadden in Antwerpen dus dat beloofd! Voor meer veggie-places to go kan je altijd en overal (ook in het buitenland) te recht op happy cow: een website waar je gemakkelijk een overzichtje én reviews kan vinden van vegan, veggie of veggie-vriendelijke restaurants in de buurt.

Ik probeer heel het jaar rond al zo veel mogelijk eco te eten en te leven. Wat ik nu tijdens de vastenperiode dan ga doen? Komende dagen ga ik proberen om elke dag iets te posten. Verwacht je aan een recept voor quinoa burgers, vegan ceasar salad, home made golden milk en roze pannenkoeken. Daarnaast plan ik ook nog een vervolg op de reeks over 1 maand verpakkingsloos en verpakkingsloos winkelen. En probeer ik het lijstje met hotspots uit te breiden. Als je verder nog verzoekjes hebt laat maar weten in de comments hier onder 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *