Duurzaam wassen
1.Wees lui en was minder
Draag je kleding een dagje langer en wacht tot de wasmand helemaal vol zit voordat je een wasmachine laat draaien. Door alleen te wassen wanneer er genoeg was is, voorkom je het draaien van meer wasjes dan nodig is. Minder werk én een pak water en energie uitgespaard: dubbele win als je het mij vraagt. Toch al meteen op de eerste dag een vlek in je favoriete t-shirt? Probeer deze dan eerst zo goed mogelijk lokaal schoon te maken. Even de vlek wegspoelen met een vaatdoek en een klein beetje afwasmiddel doet meestal al wonderen. ‘S nachts je kledij ophangen (of over een stoel gooien) waardoor het kan luchten, helpt ook echt om geurtjes te laten verdwijnen. Zo bespaar je niet alleen enkele wasbeurten: je kledij gaat ook wat langer mee als je ze minder vaak wast. Duurzaamheid was zelden zo makkelijk. Wij hebben sinds onze verhuis een grote BO wasbox van Brabantia waar we onze vuile was netjes in kunnen verzamelen tot we genoeg hebben voor een volle machine, zonder dat we een weeklang struikelen over vuile sokken. En sinds ik hier een wasmand-spel heb geïntroduceerd waarbij iedereen van op een afstand z’n kleren in de wasbox mag gooien, is hier bijna geen zwerf-was meer. Olé!
2. Koop eco wasmiddel of maak je wasmiddel zelf
Er zijn veel wasmiddelen op de markt die toch best wel wat agressieve, schadelijke stoffen bevatten. Deze zijn niet alleen minder goed voor de planeet, maar geven ook een grotere kans op huidirritatie. Ga dus best op zoek naar een wasmiddel dat minder milieuvervuilend en biologisch afbreekbaar is. Ik vind de bussen van seepje heel mooi, wij wisselen deze af met Ecover (die iets feller ruikt). Wil je helemaal zeker zijn van de ingrediënten? Dan kan je natuurlijk ook zelf je eigen wasmiddel maken. Online vind je een grote verscheidenheid aan recepten bijvoorbeeld hier en hier. Of, ten slotte kan je ook gewoon wasnoten gebruiken. Wasnoten geven natuurlijke mineralen af die ervoor zorgen dat de PH-waarde van het water in de wasmachine wordt verhoogd. Dit zorgt al voor natuurlijke reiniging van je kleding, waardoor je minder of zelfs geen wasmiddel hoeft toe te voegen. Wij gebruikten wasnoten van Seepje, deze natuurlijke plantenschilletjes stop je in een katoenen zakje, zo mee bij de was. Na 8 wasbeurten kan je ze gewoon bij het gft gooien.
3. Doseer je wasmiddel
Omdat wasmiddel vaak zo veel schadelijke stoffen bevat en meestal in een verpakking komt, is het belangrijk dat je niet onnodig veel gebruikt. Als je dit bij elkaar optelt, kan dit namelijk nogal schelen. Ik goot vroeger elke keer lukraak een grote scheut zeep in het bakje, maar sinds ik beter doseer merk ik wel dat we bijna een derde langer doen met onze bus. Kijk dus elke keer goed hoeveel je nodig hebt en hoeveel je gebruikt. De waterhardheid kan bepalen hoeveel wasmiddel je nodig zult hebben voor de was. Water met een hogere PH-waarde heeft van zichzelf namelijk al de eigenschap dat het kleding reinigt door middel van mineralen die het bevat. Online is meestal meer dan genoeg informatie te vinden over de waterhardheid bij jou in de buurt. Maar ook zonder alle extra info kan je best wel wat wasmiddel besparen door gewoon de dop te gebruiken als maat.
4. Was op 30°C
Ondergoed, vaatdoeken en luiers was je best warm, maar een groot deel van je wasgoed heeft eigenlijk vooral een opfrisbeurt nodig. Wist je dat, bij een hete was, 90% van de was-energie gaat naar het opwarmen van het water, en slechts 10% naar het laten draaien van de motor. Gebruik dus koud water wanneer dit kan. In de meeste gevallen is 30 graden echt voldoende. Ben je niet zeker van je stuk? Volg dan de wasvoorschriften. Deze zijn zodanig opgesteld, dat het wasproces zo efficiënt mogelijk is. Door de wasvoorschriften te volgen, gebruik je dus ook het minst energie en is de klans kleiner dat je eindigt met een gekrompen trui.
5. Gebruik geen wasverzachter of kies een eco alternatief
Ook wasverzachters bevatten allerlei chemische stofjes die schadelijk zijn voor het milieu en voor huid-irritatie kunnen zorgen. Bovendien zijn wasverzachters helemaal niet nodig. Een scheutje azijn bij het water helpt soms om alles zachter. En wees gerust, dat ruik je achteraf écht niet. Kan je toch niet wennen aan een geurloze was? Er zijn genoeg duurzame alternatieven op de markt: wij gebruiken meestal die van ecover en Seepje, maar in de meeste supermarkten vind je ook wel een eco huismerk.
6. Hang je was buiten te drogen of gebruik een droogrek
Als kind vond ik het doodnormaal om alle was buiten op de waslijn te laten drogen of in de winter binnen aan de verwarming. Maar toen we een aantal jaren geleden ons huis kochten en de vorige eigenaars hun droogtrommel lieten staan, was ik een hele tijd verkocht aan het comfort ervan. Maar, een droogkast vreet enorm veel energie, en is misschien wel een van de minst energiezuinige apparaten in huis, kortom het is eigenlijk echt pure luxe. We zijn onlangs verhuisd en hebben die oude droogtrommel nog wel mee genomen maar gebruiken ze enkel wanneer het écht nodig is. Sinds we een Linn droogrek hebben van brabantia worden negen van de tien wasjes nu opgehangen. Hier hielp het dus om niet elke keer een droogrekje te moeten openplooien of alle chauffages te versieren met onze natte was. Het Linn droogrek ziet er met zijn bamboe stang ook echt mooi uit, waardoor we het gewoon in onze slaapkamer hebben staan. Het is ruim genoeg om een volle wasmand te laten drogen. En tussendoor gebruiken we het ook als kledingrek. Valt het op dat ik het fijn vind als spullen multifunctioneel zijn? Buiten hebben we een wallfix droogrek dat de vorige eigenaars van ons huis hadden opgehangen aan het terras. Handig om snel open te klappen als we onze was willen drogen en weer toe te plooien als we het niet nodig hebben. (Je ziet die in de achtergrond op bovenstaande foto.) Kortom, het vergt wat organisatie om al je was aan de lucht te laten drogen maar weet dat alle beetjes helpen. Oh en wist je dat de zon een ideale wit-maker is? Ik hang Iggy’s body’tjes met vlekken of onze witte lakens altijd goed in de zon en ze worden hier echt terug witter door.
7. Probeer eens een eco-egg of droogballen
Kies je toch voor de droger, dan kan een droogkastbal wonderen doen: je droogkast werkt efficiënter waardoor ze per droogbeurt zo’n 30 % minder lang moet draaien! Wij hebben Ecoegg balletjes waarin je een natuurlijk geurstaafje kan steken. Onze was ruikt hier lekker door én voelt zachter door de balletjes waardoor we geen wasverzachter nodig hebben! Je hebt deze Ecoegg wasballen ook om mee in je wasmachine te steken waardoor het je reguliere wasmiddel vervangt. Je legt het ei gewoon bovenop de was in je machine en hoeft dan geen waspoeder of vloeibaar wasmiddel toe te voegen. Na 200 wasjes zijn de witte bolletjes in de Eco-egg aan vervanging toe, na ongeveer een jaar wassen moet je deze dus even bijvullen maar dan kan je weer een hele tijd verder. Ik gebruikte deze nog niet omdat we nog wasnoten en wasmiddel hebben staan. Maar we zijn zo tevreden van de Ecoegg droogballen dat we zeker ook de wasballen gaan testen binnenkort.
8. Vermijd micro plastic door het gebruik van een guppy friend
De Guppyfriend een speciale waszak die kan voorkomen dat de microvezels die vrijkomen tijdens het wassen via de wasmachine in zee terecht komen. Als je synthetische kleding (oa.nylon, fleece, polyester of andere plasticsoorten) in de waszak stopt tijdens het wassen, blijft ongeveer 99 procent van de vrijgekomen microvezels erin achter. De waszak zelf is slijtvast en laat geen plasticvezels vrij. De Guppy Friend houdt veel tegen, behalve nanodeeltjes, die voornamelijk van goedkopere synthetische kleding kunnen afkomen. Let daar dus op als je kleding koopt. Afhankelijk van wat je wast, kan de vangst van microplastic verschillen. De microvezels kun je na het wassen uit de zak halen en weggooien bij het restafval.
9. Overweeg een energiezuinige wasmachine
Zowel afwasmachines als drogers staan bekend als de minst energiezuinige huishoudelijke apparaten. Het is dan ook van groot belang dat je toch de minst energieverspillende apparaten aanschaft. Ben je van plan een nieuwe machine aan te schaffen, kijk hier dan even goed naar het energielabel. Sinds maart 2021 is deze energielabel terug opgedeeld van A tot G (geen plusjes meer na de A). Met een energiezuinige wasmachine bespaar je per jaar wel tot 100 euro op je energierekening. Op het energielabel vind je ook het waterverbruik van de wasmachine in liters per jaar.
10. Wees lui en strijk enkel het noodzakelijke
Ah, kijk eens: tien tips waarbij de eerste en de laatste oproepen tot luiheid. Want, lui zijn is ook een vorm van energie besparen, toch? Ik ken weinig mensen die écht graag strijken. Dat het niet ecologisch is, is een bijzonder gegronde extra reden om het strijkijzer op non-actief te zetten. Niet alleen is het duurzaam om minder te wassen, door minder te strijken gebruik je ook minder energie én het is vaak beter voor je kleren. De voorbije 5 jaar heb ik denk ik 2 hemden gestreken (dat mijn lief een rock-muzikant is, en niet strak in het pak naar een kantoor moet, zal hierbij natuurlijk wel meespelen.) Hier helpt het om onze kleren aan een hanger te laten drogen. (Dat Linn rek van Brabantia is hier dus echt perfect voor.) Door ze nat op te hangen, zorgt de zwaartekracht er voor dat ze mooi recht hangen. Bij linnen kan het helpen om minder lang te laten centrifugeren waardoor alles nog natter is en het water nog meer alle plooitjes glad kan trekken.
Kortom, wassen zal dan misschien wel nooit het leukste huishoud klusje worden. Maar hopelijk helpen deze tips jou wel om het alvast iets duurzamer te maken. Hier bij ons hielp de grote BO wasbox en het Linn droogrek om onze was wat langer te laten staan en daarna alles aan de lucht te laten drogen. Deze Brabantia producten hebben een Cradle-to-Cradle® certificaat. Dat betekent dat ze aan strikte voorwaarden voldoen voor het (her)gebruik van materialen, duurzame energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Ik vind het fijn om te weten dat we op die manier dus ook een extra steentje bijdragen.
Moesten jullie nog extra tips hebben mag je ze zeker laten weten in de comments hieronder.