Eco badkamer: tanden poetsen

Eco badkamer: tanden poetsen

Omdat ik al zo veel vragen kreeg over welke schoonheidsproducten ik gebruik…

HAHAHA who am I kidding? Tot nu toe heeft nog niemand me hierover iets gevraagd. 🙂

Maar toch ben ik bezig met een reeks over een duurzamere badkamer. Omdat ik zelf ook soms de bomen door het bos niet meer zie, en het dan wel fijn vind om bij anderen te lezen welke duurzame producten ze wel fijn vinden.

Als we het hebben over een eco badkamer hebben, wil ik wel even benadrukken dat een kast vol amper gebruikte producten in the long run minder duurzaam is dan 1 bus niet-zo-eco shampoo/tandpasta/bodylotion die je wel helemaal op gebruikt. Af en toe nieuwe producten uittesten is best leuk maar heb je iets gekocht dat je toch niet helemaal bevalt dan kan je het beter proberen doorgeven aan een vriendin, je lief of je buurvrouw dan dat je het ongebruikt na een tijdje in de vuilbak moet gooien. Zelf heb ik gelukkig twee zussen waarmee ik af en toe dingen mee kan ruilen of doorgeven. De zes tandpasta’s die ik hieronder beschrijf heb ik dan ook niet allemaal tegelijk gekocht, maar zijn het afgelopen jaar de revue gepasseerd. Ik ga ook proberen deze post te updates vanzodra ik er nog nieuwe test, en laat gerust in de comments ook zelf jouw favorieten achter.

Sind kort ben ik ook grote fan geworden van de Yuka app. Een gratis app waarmee je de barcode van producten (zowel cosmetica als voeding) kan scannen en die je dan op basis van de ingredientenlijst een gezondheids-score geeft en uitlegt welke additieven niet zo oké zijn en welke wel. Ik zal vanaf nu dus ook zo veel mogelijk de Yuka score erbij zetten, geeft toch meteen een beter overzicht dan mijn persoonlijke ervaringen alleen.

 

Tandenborstels

Een tandenborstel lijkt misschien iets banaals maar we gebruiken het allemaal, liefst elke dag (meermaals) en om de paar maanden vervangen we hem door een nieuwe. Als we even de optelsom maken worden er op die manier jaarlijks 4,7 biljoen tandenborstels gemaakt. En je raadt het al: de meeste zijn niet echt heel milieuvriendelijk. Ik las ergens dat elke tandenborstel die sinds de uitvinding in 1930′ is verkocht nog steeds ergens rondzwerft op onze aarde. Tenzij hij werd verbrand, wat op zich ook weer niet zo ideaal is. Dit zou willen zeggen dat de tandenborstels die ik als kind gebruikte momenteel waarschijnlijk nog steeds ergens ronddwalen in de oceanen of begraven zijn in een reuze vuilnisbelt. Niet meteen iets om blij van te worden. Gelukkig komen er steeds meer ecologische alternatieven op de markt. De meeste duurzame tandenborstels zijn gemaakt van Moso Bamboo, deze wordt niet door de panda’s gegeten. Bamboe groeit sneller dan welke andere plant ook in de wereld. Het produceert veel meer zuurstof en bindt aanzienlijk meer CO2 tijdens de snelle groei (soms tot wel 1 m per dag) dan bomen. Bij de teelt van bamboe moeten geen kunstmest of pesticiden gebruikt worden, omdat de plant zijn eigen natuurlijke antibacteriële systeem heeft. Ideale hygiënische eigenschappen voor een tandenborstel. Eens je tandenborstel aan vervanging toe is mag je hem zelfs gewoon begraven in de tuin waar hij uit zichzelf zal composteren. Al moet je bij de meeste tandenborstels wel eerst even de haartjes verwijderen.

Ik kocht de #zerowaste toothbrush (met de groene kop) bij de verpakkingsloze winkel ROBUUST. En we waren er altijd heel tevreden over. De tandenborstel is 100% composteerbaar, heeft een fijne grip en ziet er leuk uit.

Daarna testte ik de Humble Brush (zwarte kop), op zich vind ik deze plattere grip misschien wel leuker dan de ronde, maar dat is natuurlijk persoonlijk. De haartjes lijken lang mee te gaan, en het is op zich ook wel leuk dat hij beschikbaar is in verschillende kleurtjes zodat iedereen zijn eigen tandenborstel herkent. Ze hebben ook kinderformaatjes, joepie, iedereen blij. The Humble Co. werd opgericht in 2013 door tandartsen. Naast het feit dat hun producten zo ecologisch mogelijk geproduceerd worden steunen ze projecten voor kinderen in nood. De borstelhaartjes zijn gemaakt van nylon6 en bevatten geen BPA. Wanneer de tandenborstel versleten is kunt u het bamboe gedeelte composteren.

Momenteel is de MyBoo tandenborstel mijn favoriete omdat hij extra zacht is. Myboo is een frans bedrijf en ik kocht hem bij Druantia een eco-winkel in Lier. De moso bamboe voor de My boo tandenborstels komt uit een FSC gecertificeerde teelt. Het logo is in het handvat gegraveerd, waardoor er géén inkt nodig is. De borstelharen zijn gemaakt van BPA-vrij Nylon6. Nylon6 is een sterk bioplastic gemaakt uit wonderolie. Nog niet volledig plasticvrij maar al wel een pak minder milieubelastend dan gewone nylon. De My boo tandenborstels zijn verpakt in een hoesje van 100% gerecycleerd papier. Nala heeft ook een Myboo tandenborstel en sindsdien wil ze geen andere meer.

Georganics

Georganics is in 2015 opgestart in de UK met als doel het creëren van 100% natuurlijke en duurzame producten voor tandverzorging. Ze zijn er van overtuigd dat je geen agressieve chemicaliën nodig hebt om je tanden en tandvlees gezond te houden. Ze gebruiken liever pure, plantaardige en natuurlijke producten die veilig zijn voor iedereen. Bovendien zijn de verpakkingen afvalarm of afvalvrij. Daarnaast werkt georganics (zoals de naam al doet vermoeden) met biologische ingrediënten, hetgeen ook altijd fijn is. De producten werden ook niet getest op dieren.

Ik haalde de Georganics tandzeep en het tandenpoeder in huis. De natuurlijke tandenzeep is gemakkelijk in gebruik: je maakt met je vochtige tandenborstel een paar cirkeltjes over de tandzeep en daarna poets en spoel je je tanden zoals gewoonlijk. Het maakt je tanden goed schoon en zou bevorderlijk zijn voor de natuurlijke remineralisatie (geen idee hoe ik dat zou moeten merken). De pepermuntolie geeft een aangename en milde smaak, en de tandzeep begint lichtjes te schuimen eens je hem gebruikt. Toch merk ik dat we eerder geneigd zijn om onze tanden met iets anders te poetsen en deze tandzeep niet zo heel erg graag gebruiken. Het voelt alsof er ook wat kokosolie bij zit ofzo waardoor er wat een grappig mondgevoel is. Verder lijken onze tanden er wel proper van te worden, dus werken doet het wel. Eén stick is goed voor 6 maand (bij 2x tandenpoetsen per dag) dus ik vermoed dat deze tandzeep nog wel een hele poos mee zal gaan. 🙂 Op de yuka-app krijgt deze tandzeep een goede score van 86/100 voornamelijk omdat de natuurlijke muntolie bij sommigen een allergische reactie zou kunnen uitlokken. Ben je niet allergisch aan munt dan is er in dit geval dus geen probleem.

Van het tandenpoeder zijn we dan weer wel héél enthousiast, die zou ik zo opnieuw kopen. De eerste keer was het wat schrikken want ik had me aan iets muntigs verwacht. Maar eens ik voorbereid was aan de mandarijnsmaak, vond ik hem wel heel lekker. Hij is ook heel gemakkelijk in gebruik, gewoon je droge tandenborstel in het poeder soppen en poetsen maar. Mijn mond voelt heel fris en hygiënisch nadat ik dit poeder gebruik en ik vind het glazen potje ook gewoon erg leuk en mooi. De klei- en minerale poeders zouden je tanden op een natuurlijke manier polijsten en bevorderen zo het verwijderen van verkleuringen en plaques. Of mijn tanden er echt witter van zijn geworden weet ik niet, maar ze voelen in elk geval wel heel proper.  De biologische mandarijnolie geeft een aangename en fruitige smaak. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Op de Yuka app krijgt dit tandpoeder een perfecte score van 100/100.

Veel natuurlijke tandpasta’s bevatten geen fluoriden. Fluor zou tandbederf voorkomen en algemeen wordt er aangeraden om minstens één keer per dag te poetsen met een tandpasta mét fluoride. Wanneer je voor een tweede keer de tanden poetst, kan dit perfect met een natuurlijke tandpasta. Ook voor kinderen is dit handig aangezien zij maar een beperkte hoeveel fluoride naar binnen mogen krijgen en zij soms nog tandpasta inslikken. Zelf ben ik er niet helemaal uit over wat ik moet denken over die fluor dus proberen we regelmatig af te wisselen en ook af en toe een tandpasta met fluor te gebruiken.

Pachamamai vaste tandpasta

Deze solide tandpasta van Pachamamai in een metalen potje (die ik vond in Druantia) is mijn favoriete tandpasta op deze moment. Pachamamai tandpasta crystal is een natuurlijke licht schuimende tandpasta. Hij smaakt lekker fris en geeft mijn mond tot ‘s ochtends een proper gevoel. Ook mijn lief is enthousiast, al vermoed ik wel dat hij elke keer veel te veel gebruikt. Het is namelijk voldoende om met een vochtige tandenborstel een drietal keer over de tandpasta te scrubben en op die manier zou 1 potje gelijk moeten zijn aan twee tubes tandpasta. Maar hier heeft de tandpasta het geen twee maanden overleefd, dus in het vervolg toch maar wat zuiniger zijn. 🙂

Het blikje is gemakkelijk om mee te nemen, wat wel fijn is voor ons aangezien we regelmatig er op uit trekken, én het is hervulbaar eens het leeg is. Extra pluspunten voor duurzaamheid dus. Olé!

Ik gebruikte deze keer dus de Crystal, een verfrissende tandpasta met munt en groene klei. Pepermunt en akkermunt helpen tandsteen te voorkomen en zorgen voor een frisse adem. Het natuurlijke krijtsteenpoeder en de klei zorgen voor de zachte reiniging van de tanden terwijl groene klei verzorgend werkt voor tandvlees (wat wel fijn is want tijdens mijn zwangerschappen is mijn tandvlees blijkbaar extra gevoelig.) Verder hebben ze ook nog: andiztandpasta met fruitsmaak op basis van cacaoboter en Black is blacktandpasta met mojitosmaak op basis van houtskool. Houtskool maakt de tanden witter en heeft een ontgiftende en ontgeurende werking. De eerst volgende tandpasta die ik ga kopen zal waarschijnlijk een van die twee zijn en ik zal mijn bevindingen hier zeker aanvullen eens ik ze getest heb.

De tandpasta bevat geen Fluor. Hij bevat wel Xylitol  (berkensuiker) hetgeen de zuurtegraad in de mond verlaagd waardoor cariesvormende bacteriën zich niet of moeilijker kunnen ontwikkelen. De producten van Pachamamaï zijn plantaardig en bevatten geen palmolie.

Schmidts activated charcoal tandpasta

De natuurlijke tandpasta’s van Schmidt’s Naturals zijn verkrijgbaar in de smaken Wondermint, Coco &Lime en Activated charcoal (degene die ik testte).  Schmidt’s Tandpasta Charcoal is een verfrissende tandpasta met actieve kool en mineralen.De actieve kool zou helpen om de tanden witter te maken, maar daar merk ik na een drietal weken toch nog niets van. De koele muntsmaak zorgt voor een frisse mond en mijn tanden voelen heel proper na het gebruik van deze tandpasta. De tandpasta is donkergrijs, wat wel even wennen is. Hierdoor heb je wel echt het gevoel dat je een speciale tandpasta aan het gebruiken bent, dus dat is wel fijn. Hij schuimt mild en smaakt lekker. Mijn lief is ook enthousiast.

De Schmid’s tandpasta’s zijn vrij van Parabenen, SLS, fluoriden, zijn vegan en bevatten geen artificiële smaken. Bovendien is het ook niet op dieren getest. Jammer van de tube uit plastiek, maar blijkbaar is deze verpakking wel beter recycleerbaar dan een standaard tandpastatube én ik hoorde ook dat ze volop op zoek zijn om de verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Dus binnenkort helemaal bioafbreekbare tubes.

 

Tabletjes van Lush en Robuust

Na de tandzeep, tandpoeder, tandpasta in een blikje, en de grijze tandpasta in een tube zijn we bij de tandtabletjes aangekomen. Ik testte er ondertussen al een paar uit, maar ik moet toegeven dat ze niet zo mijn ding zijn. Ik vind ze niet zo heel erg handig in gebruik aangezien je ze eerst stuk moet bijten voordat je kan beginnen poetsen. De tabletjes die ik kocht bij robuust bewaarde ik in een bokaal maar dat was toch ook niet zo heel handig om mee te nemen (misschien had ik wel een kleine bokaaltje kunnen gebruiken) en die van Lush komen in een plastieke flesje. Van Lush testte ik de dirty and de Miles of smiles en hoewel beiden wel een frisse munt-smaak hebben, voelde het toch als een opgave om de tabletjes te gebruiken en mijn andere tandpasta aan de kant te laten staan. Het fijne is natuurlijk wel dat deze vaste tabletjes verpakkings-arm zijn, volledig vegan en niet getest op dieren. Maar zelf zou ik ze niet meteen terug kopen.

 

Zo zo zo dat was toch meer tekst dan ik dacht. Welke tandpasta en tandenborstel is jullie favoriete?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *