Efarmz

 

Korte keten – van boer naar bord

Deze week startte de Dagen zonder vlees-periode en naar aanleiding daarvan schreef ik een post met een aantal tips voor een goede start van deze 40 dagen. Eén van die tips was om je te omringen met veel plantaardig lekkers, liefst lokaal en seizoensgebonden. Om dat net iets gemakkelijker te maken, zijn er een heel aantal korte-keten organisaties zoals oa herdershofboeren&buren en Efarmz waarbij je wekelijks een groentemand kan bestellen. Op die manier gaat al het eten zonder veel omwegen van boer naar bord, hetgeen er voor zorgt dat het betaalbaar blijft. Daarnaast nodigt het uit om uit je culinaire comfortzone te stappen want regelmatig krijg je ook wel eens nieuwe groentjes in het pakket die je misschien nog niet zo goed kende. Bovendien moet je zelf niet meer nadenken over wat er nu weer allemaal in het seizoen is, de boeren beslissen zelf wat er die week het beste geoogst kan worden. Eens je al dat lekkers in huis hebt, is het meteen ook gemakkelijker om je aan je voornemens te houden. Want al die verse bio groentjes laten verwelken zou zonde zijn, toch?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efarmz

Ik testte de voorbije twee weken een pakket uit bij Efarmz, een Brusselse start-up die staat voor biologische duurzame voeding met een focus op kwaliteitsproducten, aandacht voor het milieu en een goede verstandhouding met de producenten en hun manier van werken. Onder het motto ‘van boer naar bord’ bieden ze een assortiment producten aan die werden geselecteerd omwille van hun herkomst, de manier waarop ze werden gekweekt en hun ecologische voetafdruk. Niet alles wat ze aanbieden is Belgisch maar aangezien ze daarin heel transparant zijn, vind je op de website gemakkelijk alle gegevens in verband met de herkomst van de producten terug en kan je dus zelf kiezen hoeveel voedselkilometers je aanvaardbaar vind. In Brussel en Wallonië is Efarmz ondertussen al een groot succes en sinds kort zetten ze ook voet aan grond in Vlaanderen. Tijd dus voor een test 🙂

 

Ik bestelde een Maxi versbox (22eur). Op de website staat er: “Dit biologisch groentepakket bevat 7-10 soorten seizoensgroenten en tuinkruiden in grotere hoeveelheden, met een focus op vergeten groenten. Geweldig voor mensen die graag koken, voor originele recepten en voor families met goede eters.” Klinkt volledig als iets voor mij! En Ik moet zeggen dat ik inderdaad blij verrast was met wat ik allemaal in mijn pakket vond: Desiree aardappelen, aardperen, rode bieten, witlof, broccoli, postelein, rode uien, rapen en een bloemkool. En ja, het was méér witloof, postelein en broccoli dan er hier boven op de foto staat want de groentjes waren zo lekker dat ik er al meteen een hele hoop van heb opgegeten nog voor dat ik mijn camera had boven gehaald. 🙂 Voor de komende week bestel ik een middelmaat versbox (15eur) e mag ik me verwachten aan veldsla, pastinaken, groene snijbiet, koolrapen, rode kool, venkel  en Chioggia bieten. Ik vind het erg leuk dat ze bij de keuze aan groenten buiten de box denken (haha, een out of the box versbox) en elke keer voor een gevarieerd pakket zorgen. Bovendien was alles super vers en smaakvol. De eerste week dat ik een pakket aankreeg zaten er bijvoorbeeld shii-takes bij, een nog al delicate paddestoel, en ook die zag er super goed uit toen ik hem hier thuis bezorgd kreeg. Ik bakte ze enkele dagen later samen met wat vers gemaakte ravioli’s met oesterzwammen van de pastaman. Super lekker!

Ik bestelde ook een fruitmand (10eur) en ook al is het niet meteen het spannendste fruit-seizoen toch kreeg ik niet enkel een paar appels en peren, maar ook een hele lading super lekkere sappige fotogenieke bloedappelsientjes en pompelmoezen. Volgende week mag ik me zelfs aan kumquats verwachten: joepie!

Bovendien hebben ze niet enkel fruit en groenten maar ook brood, taart, quiches, koekjes, zuivel, vlees, vegetarische alternatieven, peulvruchten, belgische quinoa, broodbeleg, chocolade.. Ik testte onder andere de pure chocolade met hazelnoten van Nao en ook daarover was ik heel tevreden. De chocolade zat gewoon in de papieren verpakking zonder extra plastiekje er rond. Voor mij is zoiets echt een pluspunt.

Over verpakkingen gesproken: efarmz levert alles in een herbruikbare doos (of indien nodig een koeltas) die je na gebruik zelfs gewoon kan terug geven zodat ze deze kunnen hergebruiken. Daarnaast werden er enkel papieren of bio-afbreekbare zakjes gebruikt om de fruit en groenten in te verpakken. Geen restafval, hoera! Leveren doen ze waar mogelijk zo veel mogelijk per fiets, ook daar is aan gedacht. Deze levering is gratis in een afhaalpunt, uw bedrijf of aan huis vanaf 70eur (anders betaal je 3eur). Ik klink bijna té enthousiast, ik weet het. Maar de voorbije weken kwam dit echt als een godsgeschenk. Nu dat Tijs tien dagen op tour is in Zuid-Amerika en ik alleen thuis ben met Nala was het wel echt super handig dat ik niet naar de winkel moest gaan. (Ik ben dus echt al bijna twee weken niet meer in de supermarkt geweest, zalig toch!)

Goedkoop is het niet meteen, dat geef ik toe. Maar je moet het zo bekijken: Voor de prijs van die extra gin-tonic in het weekend kan je nu je bespoten, niet-fairtrade producten upgraden tot biologische, duurzaam, lokaal lekkers waar je een hele week van kan genieten.

Ik kijk alvast uit naar mijn levering van deze week! 🙂

Wil je Efarmz ook eens proberen? Dan kan je nu een korting van 10% krijgen op je eerste bestelling met de code: WELCOME10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *