Elvie bekkenbodemtrainer

Elvie bekkenbodemtrainer

Let’s talk about sex baby,

let’s talk about you and me,

Let’s talk about all the good things and the bad things that may be,

Let’s talk about.. our pelvic floors. 

Ik wou het hier al zo lang eens over hebben. Maar twijfelde elke keer. Omdat ik niet wist welke foto ik er bij zou moeten zetten. Of omdat ik twijfelde of het hier wel thuis hoorde tussen alle vegan taartjes. Of waarschijnlijk gewoon omdat ik het toch op een manier schaamtelijk vind om het over mijn bekkenbodemspieren te hebben. Gek he? Want het is gewoon een spier, iedereen heeft ze, én ze is belachelijk belangrijk.

Om onverklaarbare redenen is de bekkenbodem een deel van ons lichaam waarover we zelden of nooit informatie krijgen. Alsof ons bovenlichaam overgaat in ons onderlichaam, zonder dat er een bodem bestaat. Nochtans is het super belangrijk dat we net die spieren niet vergeten. Wist je dat meer dan 60% van de zwangere vrouwen urineverlies ervaart? En na de bevalling houdt wel één op drie klachten van urineverlies over. Eén op acht van je (bevallen) vriendinnen heeft waarschijnlijk minder controle over “het achterste compartiment. En 1 op 2 heeft last van verzakkingen na een bevalling.”

Mijn nicht, kinesiterapeute gespecialiseerd in mamas,  postte onlangs:

“Het moet zo’n 10 jaar geleden zijn. Ik kreeg een 32-jarige vrouw in behandeling omwille van pijn aan de 2 knieën. “Kom” zeg ik, “We gaan een oefening op de trampoline doen.” Waarop ze rood aanliep en reageerde “Oei, ik heb wel 2 kinderen hé?” Ik, wat te snel en spontaan zoals zo vaak, “Dan zal een trampoline voor jou wel bekend zijn” met een knipoog. Ik voelde dat er iets was. Ze bedoelde: “Ik heb 2 kinderen, vaginaal op de wereld gezet, dús kan ik niet meer trampoline springen, zonder urineverlies.” WAAAATTT??? wow, dat raakte me. Als ze dan ook nog eens verder ging met “Maar ja, weet jij dat niet? Mijn vriendinnen hebben dat ook hoor?” Ik maakte de klik en ging me voluit specialiseren in zwangerschap, bevalling en revalideren nadien. Want na normale vaginale bevallingen kan je, mits goede genezing, perfect terug springen, lopen, dansen, vrijen zonder problemen! Dat meisje leerde haar lijf kennen, haar MAMAlijf, trainde haar bekkenbodem, waardoor haar knieproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon.”

Bekkenbodemspieren maken een belangrijk deel uit van je bekkenbodem. Je kan niet alle bekkenbodem-problemen oplossen met oefeningen; maar oefeningen kunnen nooit kwaad (ook niet voor de bevalling, er bestaat niet zo iets als een té sterke bekkenbodem)! En ook zonder problemen is het goed om jouw bekkenbodem fit en getraind te houden. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Op de thepelvicfloor.be, een initiatief van de UA, vind je een hele brok aan informatie waaronder ook deze tip:

“Span je bekkenbodemspieren op alsof je een windje of plasje zou ophouden. Probeer een inwaartse en sluitbeweging van de vagina te voelen. Of doe net alsof je een blauwe bes zou oppikken met je vagina en deze naar binnen zou trekken. Als basisoefening is het goed om KORT en KRACHTIG op te spannen (2-3 sec) en rustig en volledig weer LOS te laten (duurt 4-tal seconden). Om de kracht echt op te bouwen raden we aan om dit 8 keer te herhalen. En zo drie reeksen te doen per dag. Je kan zelf eens kijken met een spiegel, of voelen met je vinger. ”

Iets met blauwe bessen, dacht ik, dat is iets voor mij. Maar toe ik het ging proberen vond ik het toch redelijk abstract. En een spiegel erbij halen hielp ook niet echt. Want geen idee wat je dan net moet zien.

Bij the Pelvicfloor kan je terecht bij een bekkenbodemkinesitherapeut voor extra tips die kunnen helpen. Maar aangezien ik geen klachten heb, en Tijs redelijk snel na de geboorte van Iggy weer op tour vertrok en we daarna een maand in Spanje zaten en iets later in een Belgische Lockdown, is die afspraak met een kinesist er nooit van gekomen. Dus ging ik na het lezen van een tiental goede reviews aan de slag met een Elvie bekkenbodemtrainer.

Elvie biedt 6 unieke oefeningen, die ontworpen werden met behulp van experts, om je bekkenbodem een volledige workout te geven. Ze zijn leuk en duren slechts 5 minuten. Je connecteert het toestel met je smartphone of tablet. Via een app krijg je oefeningen aangeboden, je kan je vooruitgang checken en je krijgt rechtstreeks feedback. Het lijkt daardoor soms wel een spelletje. Het Elvie-eitje dat je moet inbrengen is mooi en discreet vormgegeven en eenvoudig in gebruik. De eerste keer voelde het een beetje raar en onwennig maar daarna is het wel fijn om te zien dat je progressie maakt. Je brengt de Elvie Trainer in zoals een tampon, maar minder diep. Het ‘staartje’ van de Elvie Trainer blijft buiten, en vouwt het over je schede heen. Je gaat met je voeten op schouderbreedte staan en houdt je telefoon recht voor je. De app wijst alles stap voor stap superduidelijk uit en voor je het weet ben je al “blauwe bessen aan het optillen”. 😉 De visuele hulp doet enorm veel: span je genoeg op, maar ontspan je ook genoeg? Je ziet meteen waar je op moet letten. En ook wel handig dat ik mijn oefeningetjes rustig vanuit de luie zetel of het bed kan doen met alle bijhorende privacy.  Bovendien is het gemakkelijker in te plannen dan een bezoekje aan de kine, én de app motiveert me om mijn trainingen ook echt vol te houden. Bijkomend voordeel: je schijnt er ook betere orgasmes en een beter seksleven van te krijgen. Ik las zelfs reviews van vrouwen die helemaal nog geen kinderen hebben en de Elvie uitsluitend gebruiken om hun spieren te verstevigen ten behoeve van meer plezier tijdens de seks. De moeite waard om uit te testen dus.

Onlangs keek ik een avondje TV en ik was gechoqueerd door de hoeveelheid aan incontinentie-inlegkruisjes-reclame. Want ook al zijn er veel vrouwen met urineverlies, dan nog is het niet oké om dit te normaliseren. Bekkenbodemoefeningen kunnen in veel gevallen soelaas bieden. Kom je er alleen of met deze Elvie niet uit, dan raad ik je toch aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde kinesiterapeute.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *