Gegrilde venkel en vijg salade

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Salade met geroosterde venkel en vijgen

Wie mij volgt op instagram heeft ondertussen al lang door dat ik een grote fan ben van vijgen. Ik zou ze wel 300 dagen per jaar kunnen eten. Ik vind ze niet alleen lekker maar ook heel mooi. Die fel rode binnenkant heeft, volgens mij, bijna iets sexy. Oke, oké. Misschien heb ik gewoon een piepkleine groenten en fruit fetish. Mijn vorige blog noemde niet voor niets Groenten&fruit.

De lekkerste vijgen die ik ooit at, waren zongerijpt, zo zoet als confituur en vers van de boom ergens in Marokko. Niet echt te vergelijken met de smakeloze, bijna taaie vijgen die je soms hier in de supermarkt vind. Deze salade is de perfecte manier om die minder zoete vijgen te pimpen: door ze even mee te roosteren, karameliseren ze een beetje waardoor hun smaken beter tot hun recht komen. Yum yum!

Venkel is nog zo één van mijn lievelingsgroenten. Normaal gezien ben ik niet zo vergek op anijs-smaak. Een pastis vind ik bijvoorbeeld écht niet lekker. Maar tegen een venkel zeg ik nooit nee. Rauw, geroosterd, gestoomd, met een panko korstje.. Allemaal even lekker. In deze salade gebruik ik een stukje heel fijn gesneden rauwe venkel voor dat extra beetje knapperigheid. De rest van de venkel wordt door het garen lekker zacht en zelfs een tikje zoet. Super lekker in combinatie met de frisse komkommer, spinazie, balsamico en rode ui.

Wat heb je nodig voor deze salade?

  • 2  venkels of 1 grote
  • 4 vijgen
  • 150gr spinazie
  • halve komkommer
  • 2 rode uien
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • dadelsiroop of agave of ahorn
  • fleur de sel
  • optioneel: walnoten of geroosterde amandelen

Hoe maak je deze salade?

  1. Halveer de venkels en hou 1 helft apart om rauw bij de salade te doen
  2. Snij de venkels in partjes van ongeveer 1 cm breed
  3. Doe de venkelpartjes in een ovenschaal met een klein beetje olijfolie
  4. Leg de ongepelde uien mee in de ovenschaal
  5. Bak 25 minuten of totdat de venkelpartjes mooi gekleurd zijn
  6. Snij de vijgen in 3 a 4 stukken en doe ze de laatste tien minuten mee bij de venkel in de oven
  7. Doe de gewassen spinazie, de fijn gesneden komkommer, en fijngesneden stukjes rauwe venkel in een saladekom
  8. Meng een grote scheut balsamico met wat olijfolie en twee eetlepels dadelsiroop in een kommetje
  9. Leg de warme geroosterde venkel en vijgen bovenop de rauwe groentjes
  10. Haal de uien uit hun schil, snij deze fijn en doe ze mee bij de salade
  11. Overgiet met de balsamico dressing
  12. Eet warm/lauw

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *