Vegan snickers choco
Natuurlijk kan je in de winkel een pot choco gaan kopen, er zijn zelfs verschillende plantaardige soorten te vinden in de supermarkt (bv Penotti of boerinneke). Maar als je het aan mij vraagt is er niet zo leuk als het gewoon even zelf maken. Vooral omdat deze choco zo belachelijk eenvoudig is. Het enige wat je nodig hebt is goede chocolade en plantaardige melk. En vanaf dan kan je er zelf mee beginnen experimenteren: een snuif zout, kokosmelk of hazelnootmelk, wat pindakaas of extra kokosolie erbij of een extra scheutje ahornsiroop.. Deze choco is flueelzacht, gemakkelijk aan te passen en verslavend lekker. Overheerlijk op een warme toast met wat extra stukjes gezoute pinda’s erboven op. Mjam mjam.
Voor de snickers versie voeg ik een paar eetlepels pindakaas toe. Hierbij is de keuze van pindakaas heel bepalend, sommige zijn wat steviger en laten zich hierdoor minder gemakkelijk door de choco ‘swirlen’. Ik kies daarom altijd voor een pindakaas op basis van enkel pindanoten (zonder palmolie). Ik ben erg tevreden van de 100% pindakaas uit de albert heyn, die is een beetje lopend en zacht waardoor hij ook heel geschikt is om sausjes mee te maken of toe te voegen aan een smoothie, nicecream of havermout.
Op het vlak van chocolade kies ik liefst voor fairtrade en/of bio. Momenteel zijn we enorme fan van de bio pure chocolade van Boni en de fairtrade van Lidl. De meeste pure chocolades zijn plantaardig maar wil je toch zeker zijn dan bekijk je best even de ingrediëntenlijst want heel af en toe zit er toch melkpoeder in.
Wil je toch liever een choco met iets meer structuur? Dan kan je altijd dit receptje voor vegan nutella op basis van dadels, notenpasta en cacao eens proberen.
Wat heb je nodig voor deze choco?
- 150gr pure chocolade- De fairtrade chocolade van Lidl of de bio van Boni vind ik heel lekker.
- 150ml plantaardige melk – kokosmelk of hazelnootmelk zijn mijn favorieten maar je kan ook amandel, haver of soyamelk gebruiken
- Snuif zout
- optioneel: voor de snickers versie voeg ik een paar eetlepels pindakaas toe, al dan niet mét stukjes.
- optioneel: extra scheutje ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze: stevia, xilitol, bruine suiker
- optioneel: peer eetlepels cashewpasta, vanille, kaneel
Hoe maak je deze choco?
- Warm de melk op in een steelpannetje of microgolf (hoeft niet te koken)
- Zet het vuur af en voeg de in stukken gesneden chocolade toe en laat vijftal minuten smelten
- Voeg een snuif zout en desgewenst zoetstof, kruiden, notenpasta toe en roer alles door elkaar tot je een homogene chocoladesaus krijgt
- Giet de chocoladesaus in een bokaaltje. Voor het beste snickers effect vul je de bokaal 1/3 met choco en dan 1 a 2 eetlepels pindakaas, terug 1 derde choco en weer pindakaas en dan de rest van de choco en nog wat pindakaas. Probeer de chocolade en pindakaas niet té hard door elkaar te mengen, het is leuker als je zo wat een duo choco ‘swirl’ effect hebt.
- Laat afkoelen en bewaar in de koelkast
2 Comments
Na lang surfen heb ik dit echt supersimpele recept voor chocopasta zonder melk of boter gevonden. Geen noten malen of andere complicaties. Top!
Probeer eens met een blik kokosmelk en 300g pure chocolade. Opwarmen tot de chocolade gesmolten is. In potjes gieten en laten afkoelen. Ongelooflijk simpel en super lekker.