Interview over duurzaam leven in GVA

Gazet van Antwerpen belde me op met een aantal vraagjes over de manier waarop we leven. Het verslag daarvan vind je terug in dit artikel.

Elisabeth Van Lierop (32) en haar gezin zijn volop van Antwerpen naar Deurne aan het verhuizen. Ze blijven wel in de stad wonen, want het is voor hen de ideale plek om als gezin zo duurzaam mogelijk te kunnen leven. Via haar Instagramaccount @elisabeth.van.lierop neemt de Antwerpse haar volgers mee in haar wereld, waar veganisme, een minimalistische kledingstijl en plantaardig leven centraal staan. “Al boeten we met onze levensstijl zeker niet in aan kwaliteit, integendeel. Ik leef met een groot gevoel van vrijheid”, zegt Elisabeth. 

Wie en wat

Elisabeth zette als tiener al de eerste stap om duurzamer te beginnen leven. “Toen ik 14 was, had ik een lief dat vegetarisch was. Het was toen heel cool om straight edge te zijn”, zegt Elisabeth. “Omdat hij mij niet meer wilde kussen nadat ik een hamburger gegeten had, besloot ik een week later om ook maar vegetariër te worden. Ik weet nog goed dat mijn moeder toen grapte dat ik het nooit lang zou volhouden, maar kijk, ze had het mis.”

“Als vegetariër word je sowieso al in een apart vakje geduwd. Ik kreeg er veel vragen over en begon me steeds meer in een duurzame levensstijl te verdiepen. Al snel zag ik het groter plaatje en had ik door dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij waarom ik vegetarisch wilde eten. Intussen ben ik al acht jaar veganist. Vandaag is veganisme helemaal ingeburgerd, maar acht jaar geleden kreeg ik er nog ontzettend veel vragen over. Via een blog liet ik zien dat een veganistisch dieet meer is dan alleen groenten en fruit op je bord gooien.” 

Na een tijdje vond Elisabeth ook haar weg naar Instagram. “In het begin deelde ik gewoon wat over mezelf en over duurzaam leven, maar intussen probeer ik via mijn account ook anderen wat bewuster te maken van hun keuzes. Het is fijn om al eens een gesprek te starten. Als ik in een Instagrampost bijvoorbeeld vraag naar een speelgoedwinkel met duurzame artikelen, dan ontstaat er een heel gesprek met tips en alternatieven, over speelotheken en andere toffe initiatieven. Mijn man en ik weten ook niet alles over duurzaam leven, wij doen soms ook maar wat. Het is dus wel fijn om zelf dingen te blijven ontdekken. Veel meer dan vroeger zijn mijn account en sociale media in het algemeen een wisselwerking geworden, een plek om elkaar iets te vertellen en om bij te leren. Ik zie Instagram dus echt als een verrijking, net door die input die je van alle kanten krijgt.”

Duurzaam leven

Elisabeth en haar gezin verhuizen binnenkort, maar blijven op fietsafstand van Antwerpen-centrum wonen. “Het helpt zeker om met deze levensstijl in een stad als Antwerpen te wonen. Er zijn veel bio-winkels bijvoorbeeld, en toffe rommelmarkten. Ik ben in de Kempen opgegroeid en daar doen ‘rommel’-markten hun naam vaak nog alle eer aan. Hier in Antwerpen is alles veel hipper, de marktjes trekken ook meer jonge ouders die hun spullen verkopen aan. Doordat we in Antwerpen wonen, hebben we ook geen auto nodig. Alles is op fietsafstand.”

In tegenstelling tot veel vrouwen van haar leeftijd, is Elisabeth op vrije dagen we nooit in de populaire kledingwinkels in haar stad terug te vinden. “Acht jaar geleden ben ik gestopt met echt te winkelen. Vandaag koop ik alleen tweedehands, in winkeltjes of op websites als Vinted. Ik kan ook altijd bij mijn zussen terecht: als zij iets niet meer gebruiken, komt het bij mij terecht. Zelfs mijn trouwkleed had ik van een vriendin geleend. Onze kleerkast bestaat uit één meubel voor het hele gezin: al onze kledingstukken passen in acht schuiven. Gelukkig is mijn stijl redelijk minimalistisch, waardoor het eigenlijk niet opvalt. Ik denk dus niet dat iemand op straat ons als gekke hippies zou omschrijven. We leven duurzaam, maar doen dat zonder te moeten inboeten aan comfort.”

Duurzame opvoeding

Sinds Elisabeth mama is, spelen haar kindjes ook op haar sociale media een grote rol. “Tegenwoordig post ik misschien zelfs hoofzakelijk over het ouderschap en duurzaam opvoeden. Wanneer je voor het eerst zwanger bent, zoek je lijstjes op met al de dingen die je nodig hebt. Maar eigenlijk is het enige wat een kind echt nodig heeft zijn moeder. We kopen allemaal te veel. Ik heb zelf één nieuw truitje voor ons kindje gekocht, al de rest is tweedehands. Hoe gemakkelijk dat is, probeer ik ook via mijn account te laten zien. Eens je weet waar je moet zoeken, kan je veel tweedehandsspullen kopen. En het is vaak veel goedkoper.”

Elisabeth en haar man hebben twee kindjes: haar dochter Nala (4) en zoontje Iggy (net 1). “Ook op haar jonge leeftijd is Nala al met duurzaamheid bezig. Thuis eten we altijd plantaardig, maar als we ergens op bezoek gaan, mag ze natuurlijk gewoon mee-eten. We leggen haar zeker niets op. Al is ze wel zo’n grote dierenvriend dat ze het intussen zelfs gek vindt dat mensen dieren eten. Intuïtief voelt ze goed aan wat onze levensstijl inhoudt. Toen ze onlangs van school veranderde, nam ze bij wijze van afscheid al het speelgoed dat ze niet meer gebruikte mee naar de klas om uit te delen aan haar klasgenootjes. Ze had het toch niet meer nodig. Onze manier van leven is ‘haar normaal’, maar als ze op haar 16 begint te puberen en toch besluit om vlees te eten, dan is dat ook zo. We verplichten niets, maar leggen wel uit waarom we bepaalde dingen doen. Zo kan ze later haar eigen keuzes maken.”

Op eigen ritme leven

Elisabeth is als zelfstandige aan de slag. “Door zijn job als muzikant zit mijn man Tijs normaal gezien vaak in het buitenland. Zelf heb ik geen vaste job, ik vul mijn dagen met cateringopdrachtjes, de blog en door workshops te geven. Over duurzaam opvoeden of plantaardig eten, bijvoorbeeld. Het is fijn om projectjes te kunnen aannemen waar ik me met veel plezier achter wil zetten. Mijn dagen geraken goedgevuld. Ons zoontje Iggy gaat ook niet naar de crèche, dus veel aandacht gaat naar de kinderen. Ik heb me nog niet vaak verveeld. We hebben misschien geen groot budget om van te leven, maar hebben dat ook niet nodig. Doordat we zo bewust kopen en niet altijd meewillen met de laatste hypes of trends, kunnen we op ons eigen ritme leven. Mede dankzij onze duurzame levensstijl, leef ik met een heel groot gevoel van vrijheid.”

Info: www.plantbased.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *